Afbeelding
Foto:

Zilveren eremedaille op een ‘trouwe borst’

Voor het front van een groot deel van de gemeenteraad en van zijn collega's en omgeven door zijn gezin, heeft de Dirkslandse Izak de Bruin jl. woensdag veel woorden van waardering en zelfs een Koninklijke Onderscheiding in ontvangst mogen nemen, dat alles ter gelegenheid van zijn afscheid van de dienst Gemeentewerken, na 38 jaren van trouwe dienst.

Die betoonde trouw werd door burg. H. Bos, die de scheidende Gemeentewerkman toesprak, hogelijk gewaardeerd: “U was steeds een voorbeeld van plichtsbetrachting en ijver en er kon altijd en overal op U gerekend worden!" zo luidde 's burgemeesters compliment. Doordat dhr. De Bruin in uiterlijk en in prestatie door de jaren heen dezelfde was gebleven, waren de jaren hem niet aan te zien geweest en zijn pensionering komt voor velen dan ook vrij onverwacht. “We zijn nog lang niet gewend aan het idee om in 't vervolg zonder De Bruin te moeten doen," zo vertolkte dhr. Bos dat gevoelen.
In 1938, een tijd van diepe crisis waarin het ook bij de gemeente geen vetpot was, was dhr. De Bruin in gemeentedienst getreden a raison van f 70,- bruto per maand, als klusjesman, nog nader gepresciseerd als “karreman". In 1946 was hij een zodanig verdienstelijk straatmaker gebleven, dat daaruit zijn voornaamste taak ging bestaan. Twee jaar tevoren, in 1944, was dhr. De Bruin een ernstig ongeluk overkomen; alle tenen van zijn rechtervoet raakte hij kwijt toen die door een vallend deksel van een pompkelder werden verbrijzeld!
Dat alles releverend was het dhr. Bos een groot genoegen dhr. De Bruin ervan in kennis te stellen dat zijn verdiensten ook buiten Dirkslands grenzen bekend was geworden en dat het H.M de Koningin had behaagd hem met een Zilveren Eremedaille te begiftigen. “Ik speld U dat blijk van hoge waardering graag op de trouwe borst” aldus dhr Bos. Mevr. De Bruin werd een prachtig boeket bloemen aangeboden.
Nog meer geschenken volgden in de vorm van een nieuwe fiets en een riante stoel, waarin het voor dhr. de Bruin na gedane arbeid goed rusten zal zijn. Ze werden hem namens het gemeentebestuur aangeboden door weth. A.C. van Rossum. De collega's van Gemeentewerken boden hem een fotoalbum waarin straatmaker De Bruin in velerlei actie wordt verbeeld.