"Het is aan de initiatiefnemer om plan op te stellen en in te dienen"

Dat padel een sport is die wereldwijd heel hard groeit, weten ze bij de gemeente Goeree-Overflakkee ook. Het feit dat bijvoorbeeld Ciska Kramer padelbanen wil realiseren, daar staat men zeker welwillend tegenover. Wel is het in eerste instantie aan initiatiefnemers om met een plan te komen. En waar op initiatief van clubs een financiële bijdrage zeker tot de mogelijkheden behoort, geldt dat niet voor commerciële initiatieven. 

"De gemeente is niet zelf de initiatiefnemer bij de realisatie van padelbanen, maar heeft hierbij een ondersteunende rol richting partijen die mogelijk willen maken dat onze inwoners van deze sport kunnen genieten", laat de gemeente weten in een reactie. "We hechten veel belang aan de leefstijl van onze inwoners en beschouwen sport als een belangrijk onderdeel hiervan. We zien ook de maatschappelijke meerwaarde van de komst van een nieuwe, snelgroeiende sport op Goeree-Overflakkee."

"Een financiële bijdrage behoort zeker tot de mogelijkheden", zo laat de gemeente weten op de vraag of bijvoorbeeld tennisclubs de banen zelf moeten aanleggen en bekostigen, of dat daarbij ook steun van de gemeente mogelijk is. Voor commerciële initiatieven is dat niet zo. "In principe komen sportvoorzieningen die op commerciële basis geëxploiteerd worden niet in aanmerking voor subsidie. De gemeente is hierbij gebonden aan wet- en regelgeving, onder meer vanuit de Wet Markt en Overheid." 

Dat wil volgens de gemeente overigens niet zeggen dat er niet wordt geholpen als er een aanvraag komt. Eerst gaat de gemeente met de initiatiefnemer in gesprek. "Met elkaar spreken we de plannen door. Op basis hiervan maken we een inschatting of de beoogde locatie realistisch is. Hier spelen het bestemmingsplan, een goede bereikbaarheid en parkeergelegenheid bijvoorbeeld een rol in. Ook maken we samen met de initiatiefnemer inzichtelijk welke kosten gemoeid zijn met het plan. Op basis van deze informatie onderzoeken we of de initiatiefnemer in aanmerking komt voor een subsidie of een andersoortige compensatie vanuit de gemeente en de omvang daarvan."

Over de aanvraag van Kramer wil de gemeente weinig kwijt. "We zijn in contact met initiatiefnemer. In het algemeen kunnen we wel aangeven dat de gemeente bij dergelijke aanvragen constructief meedenkt, wijst op de (on)mogelijkheden en bijvoorbeeld ook inzichtelijk maakt welke gegevens aangeleverd dienen te worden. Dit met als doel om de plannen goed te kunnen beoordelen. Het is uiteindelijk aan de initiatiefnemer om de plannen op te stellen en in te dienen."

Er zijn op het eiland wel partijen die interesse hebben getoond om padelbanen aan te leggen, aldus de gemeente, maar dat heeft nog niet geleid tot dusdanig concrete plannen dat overgegaan kan worden tot realisatie op korte termijn.