Klaas van Heest en Chananja van Estrik overhandigen namens OKRR de map met reacties aan wethouder Markwat (Foto: Wim van Vossen).
Klaas van Heest en Chananja van Estrik overhandigen namens OKRR de map met reacties aan wethouder Markwat (Foto: Wim van Vossen).

OKRR overhandigt reacties over Ouddorp Bad Oost aan wethouder Markwat

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Namens de stichting Ouddorp Kust Ruimte Rust (OKRR) overhandigden Klaas van Heest en Chananja van Estrik vorige week woensdagmiddag aan wethouder Daan Markwat een map vol inhoudelijke reacties van verontruste burgers, recreanten en hun families gericht tegen de ontwikkeling van het project Ouddorp Bad-Oost. De map bevatte in totaal 300 reacties, waarvan slechts drie positieve signalen. OKRR draagt er zorg voor dat de griffie en ook alle leden van de politieke fracties in de raad het document ontvangen. Het onderwerp komt op de lijst van Ingekomen stukken.

Door Jaap Ruizeveld

Van Heest vertolkte het woensdag zo: “Het zijn zorgvuldige reacties waarvoor men, na de oproep in onze nieuwsbrief, is gaan zitten om het neer te schrijven, waarover is nagedacht. Er is niet zomaar getekend bij een kruisje. Een uiting van zorgen over dreigend verlies van een stukje authentiek Ouddorp met zijn weidsheid en kleinschalige landbouw. Het best verwoord door één van de inzenders met de woorden: ‘Red het uitzicht, de natuurlijke ruimte en het vrije karakter van dit stukje lieflijk Ouddorp.’ Wij als OKRR willen voor de verontruste bewoners en recreanten een platform zijn en op democratische wijze hun zorgen voor het voetlicht brengen.”

Toelichting en uitleg

De overhandiging vond plaats in het gemeentehuis in Middelharnis, waar in een vrij ongedwongen sfeer over en weer gelegenheid werd geboden voor toelichting op de insteek van OKRR enerzijds en uitleg en informatie over planprocedures door de wethouder anderzijds, concreet gericht op Ouddorp Bad-Oost. Van de huidige stand van zaken, de ambtelijke voorbereidingsactiviteit en de procedures die zullen leiden tot het moment dat het college een voorstel aan de raad kan indienen. Met inbegrip van alle tussenstations zoals inspraakmogelijkheden (dat kan in een dialoogbijeenkomst), raadsbehandeling, publicatie, termijnen van ter inzagelegging van stukken en mogelijkheid tot het indienen van zienswijzen. Globaal werden stappen in het hele proces toegelicht. Zo werd duidelijk dat er nog flink wat tijd in gaat zitten. Het betekent dat de nieuwe gemeenteraad (aantredend in maart 2022) uiteindelijk - na het doorlopen en afronden van genoemde facetten - in de procedure dan een besluit kan nemen. Maar of ontwikkeling van het plan dan kan worden gestart, is weer afhankelijk van vervolgstappen die gezet kunnen worden tot aan beroep bij de Raad van State. Alles vergt, zoals gemeld, dus tijd.

Serieus gehoord

Op een aantal items werd wat dieper ingegaan. Zoals de betekenis van de Wet Ruimtelijke Ordening, bestemmingsplanaanpassing, vergunningsaanvraag en de keuze van insteek van de initiatiefnemer/ontwikkelaar bij het indienen van zijn nieuwe aanvraag (en). Er werd ook gesproken over de periode na het vernietigen van de procedure Ouddorp Bad-Oost (stikstofaspect) door de Raad van State. Er heeft toen geen aanpassing plaatsgevonden. De OKRR-deputatie gaf na afloop van het gesprek met de wethouder aan dat zij de korte bijeenkomst als positief beschouwde. Met een gevoel serieus te zijn gehoord. “Dat was onze insteek; om de stem van de bewoners en recreanten te laten horen. Wij kwamen deze middag niet voor een inhoudelijke discussie. Er was ruimte om onze argumenten (zoals geen aantasting van het landschap en behoud van het zicht op de weidsheid en de duinen) te kunnen neerleggen. De positie en rol van de wethouder (college) en de gemeenteraad werden verduidelijkt. Wij roepen college en raad op de aangereikte reacties allemaal echt te lezen en die vervolgens te betrekken en in te wegen bij de voorbereiding tot het raadsvoorstel en de besluitvorming over de aanvraag voor Ouddorp Bad- Oost”, gaven Klaas van Heest en Chananja van Estrik aan.