Kerstgedachte

In de klas zitten de leerlingen en ik te luisteren naar een kerstverhaal. Het ene kind luistert aandachtig. De ander luistert, maar is ook met iets anders bezig. Een volgende is druk bezig met het afmaken van het laatste werk en natuurlijk is er altijd een enkeling die door het verhaal heen kletst. Na de vertelling gaan we met zijn allen in gesprek. Veel verschillende, verrassende en prachtige meningen en opmerkingen komen voorbij. Het toont een prachtig stukje Nederland in het klein.

Terwijl ik de afgelopen week in de wachtkamer van het ziekenhuis zat, ving ik verschillende gesprekken op en zag hetzelfde gebeuren. Een vrolijke dame vertelt over wat haar overkomen is. Tegenover haar zitten twee andere dames. De ene luistert aandachtig en geeft haar voorzichtige mening als de vrolijke dame is uitgepraat. De andere dame geeft op een iets verwijtende toon, te pas en te onpas haar mening. De vrolijke dame trekt zich een beetje terug en stopt met praten. De andere dames draaien zich weg van de vrolijke dame en nemen het gesprek over.

Het gesprek ging over een op het moment veel besproken onderwerp. Natuurlijk heb ik persoonlijk ook een mening daarover, maar ik ben van mening dat we iedereen in zijn waarde moeten laten. Als ik iemand aardig vind of een fijn mens om mee om te gaan, verandert iemand niet als hij een andere mening heeft of een andere stap zet dan ik. Ik verbaasde me dan ook enorm over de verloop van het gesprek en de tijd erna. Konden wij als volwassen soms maar met de ogen van een kind en met een stukje uit het kerstverhaal in gedachten ergens naar kijken. Want stiekem hoop ik dat de kerstgedachte uit het verhaal, het hele jaar door en voor iedereen ter harte wordt genomen. Dan zou het toch net iets leuker zijn. 

Vanaf deze plaats wensen wij u fijne kerstdagen en gelukkig en gezond 2022!