Afbeelding

Inzet verpleegkundigen Curamare bij HAP Hellegat

Algemeen

REGIO - Vanaf het weekend van 4 december zijn wijkverpleegkundigen van CuraMare inzetbaar voor HAP Hellegat locatie Dirksland, op zaterdag en zondag tussen 8.00 en 15.30 uur. In plaats van dat een arts een visite gaat rijden, gaat een wijkverpleegkundige van CuraMare bij bepaalde ingangsklachten naar de patiënt. Deze nieuwe samenwerking is onderdeel van het Zorgcoördinatiecentrum Rotterdam-Rijnmond die tot en met maart 2022 duurt.

“Het doel van deze proef is om door samenwerking in de regio zo snel mogelijk de juiste zorg op de juiste plaats te krijgen. Dat helpt niet alleen om de druk op de zorg beter te spreiden, maar verbetert tegelijk de kwaliteit van zorg voor de patiënt”, vertelt Jochem Janssen van HAP Hellegat.

“Met de inzet van wijkverpleegkundigen van het SPAT (Specialistisch Actuut Team) zetten we de zorgmedewerker in die voor die specifieke klachten het best passend is. Totaal is er een grotere groep hulpverleners beschikbaar”. “CuraMare werkt hier graag aan mee”, vertelt Guy Kolman, divisiemanager extramurale zorg CuraMare. “Wij slaan zo een brug tussen alle zorgverleners. We doen dit niet alleen voor onze cliënten, maar voor alle inwoners van onze regio.”

Minst urgente hulpvragen

Na sluitingstijd van de eigen huisartsenpraktijk kan de HAP gebeld worden voor hulpvragen die niet kunnen wachten tot de volgende dag. Een triagist neemt de telefoon aan. De juiste vragen worden gesteld om de hulpvraag in kaart te brengen en zo nodig krijgt de beller direct advies.
Als blijkt dat het om een hulpvraag gaat die een verpleegkundige kan behandelen, wordt niet langer onnodig de huisarts ingezet. Bijvoorbeeld het niet stoppen van een bloedneus, een katheter die niet meer loopt of een niet levensbedreigende onwelwording.
Voor de inwoners van Goeree-Overflakkee blijft de route hetzelfde: je hebt klachten en belt naar de HAP.

Het zorgcoördinatiecentrum (ZCC) startte op 6 maart 2021. Het is een intensieve samenwerking tussen Huisartsenposten (HAP’s), meldkamer ambulancezorg, ambulance hulpverleners, Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) en VVT sector (ouderen- en thuiszorg). Door het realiseren van een geïntegreerd zorg coördinatiecentrum waar de hulpvraag door meerdere professionals uit de acute zorgketen beoordeeld wordt (gezamenlijke triage) kan direct worden doorverwezen naar de juiste zorgverlener.