(Foto: Shutterstock).
(Foto: Shutterstock).

Gemeente gaat woningmarkt per woonkern onderzoeken

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeente Goeree-Overflakkee gaat samen met corporaties en huurdersverenigingen een woningmarktonderzoek doen, waarbij de behoefte per woonkern in beeld komt. Ook wordt de huidige woonvisie van de gemeente  geactualiseerd. Dat blijkt uit het inzicht dat het college aan de raadsfracties heeft gegeven in de actuele stand van zaken van het volkshuisvestingsbeleid in de gemeente, vastgelegd in de Woonvisie. Dit toegespitst op prestatieafspraken die voor de periode 2022-2026 door corporaties, huurdersverenigingen en gemeente inmiddels zijn getekend. 

Door Jaap Ruizeveld

Ook de vaststelling van de omgevingsvisie is van belang, evenals het beleid met betrekking tot wonen en zorg. Dit is voor het maken van meerjarenafspraken. Als uitgangsbasis geldt de Woningwet 2015, waarin de verhoudingen tussen corporatie, gemeente en huurdersorganisatie zijn geregeld. Onderdeel hiervan is inbedding van het maatschappelijk presteren van corporaties in het lokale beleid, door een cyclus van woonvisie, activiteitenoverzicht en prestatieafspraken.

Het volkshuisvestingsbeleid van de gemeente is van belang omdat de corporatie op grond van de Woningwet in redelijkheid een bijdrage moet leveren aan de uitvoering ervan. Betrokkenheid van stakeholders hierbij is eveneens belangrijk, omdat de huurdersverenigingen partij zijn in de op te stellen prestatieafspraken. De wettelijk verplichte onderwerpen waarover afspraken moeten worden gemaakt, worden in de prestatieafspraken afzonderlijk behandeld. De wettelijk verplichte taken zijn betaalbaarheid en bereikbaarheid, kwaliteit en duurzaamheid, huisvesting van specifieke doelgroepen, nieuwbouw van sociale huurwoningen, leefbaarheid en maatschappelijk vastgoed.

Grondposities

Oost West Wonen wil haar sociale woningvoorraad uitbreiden laten groeien. Tussen 2022 tot 2027 worden 141 woningen in de gemeente gesloopt en daarna op dezelfde locaties 134 woningen teruggebouwd. Daarnaast realiseert Oost West Wonen in genoemde periode 130 nieuwe sociale huurwoningen. Afgesproken is dat de gemeente zich sterk maakt voor het realiseren van sociale woningbouw op het eiland. Daarom betrekt de gemeente de woningcorporatie in een zo vroeg mogelijk stadium bij nieuwbouwinitiatieven. De gemeente zal bij ontwikkellocaties van twintig woningen of meer minimaal 20 tot 25 procent van de daar te realiseren woningen(bouwkavels) aanbieden aan Oost West Wonen, zodat sociale woningbouw mogelijk wordt. 

Voor nieuwbouw heeft Oost West Wonen grondposities nodig. Als de gemeente locaties of gebouwen heeft waarop nieuwbouw ontwikkeld kan worden, zal dat eerst met de woningcorporatie worden besproken. De gemeente verkent met de corporatie - bij herontwikkeling of transformatie van gemeentelijke grondposities en gemeentelijk vastgoed - (ook voor andere partijen) - de mogelijkheden om op deze plekken maatschappelijke activiteiten te ontplooien voor genoemde sociale huurwoningen en woonzorgvoorzieningen. 

Kwaliteit

Voor wat de leefbaarheid betreft wordt verwezen naar het in 2021 gehouden onderzoek van corporatie en gemeente. Dit leidt in het komend jaar tot een aantal activiteiten. Doel daarvan is gericht te gaan werken aan leefbaarheidszaken die bewoners uit de wijken zelf aangeven. Rekening wordt gehouden met de inhoud van de portefeuillestrategie van Oost West Wonen, waarin staat dat voor wat betreft leefbaarheid en woonomgeving in de kleinere dorpskernen meer dan gemiddeld wordt ingezet op kwaliteit.