Adrianusjaar zoomt in op Nederlandse paus

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 9 januari 2022 start het Adrianusjaar. Dan is het precies vijfhonderd jaar geleden dat de eerste en tot nu toe enige Nederlandse paus werd verkozen: Adrianus VI. Er is een programma samengesteld waarin ook een excursie naar Goeree-Overflakkee is opgenomen. Adrianus was namelijk ook pastoor van Goedereede en Ouddorp.

Adrianus kwam in 1459 als Adriaan Floriszoon Boeyens ter wereld in Utrecht. Zijn priesterwijding was in 1490. Hij zetelde in het kapittel van de Sint-Pieterskerk in Leuven. Van 1492 tot 1507 was hij ook pastoor van Goedereede en Ouddorp, zonder er te wonen (extra locum).

Adrianus VI was maar kort paus. Al in 1523, een jaar na zijn verkiezing, kwam hij te overlijden. De Nederlander was paus in een turbulente tijd. De Reformatie was aan de gang. Dat paus Adrianus VI in verbinding bleef met Luther en Erasmus riep weerstand op.

De Projectgroep Adrianusjaar vraagt aandacht voor Adrianus VI, de rol die hij destijds speelde en zijn betekenis vandaag. Dit gebeurt door middel van lezingen, excursies, publicaties en het aanhaken bij initiatieven als een expositie in het Catharijneconvent in Utrecht en een symposium in Rome. Eind november is de website www.pausadrianus500.nl gelanceerd.

Een van de activiteiten is een excursie naar Goeree-Overflakkee. Vanuit de kerk te Dirksland staat een bezoek aan de Pauskamer in Goedereede op het programma. Dat is op zaterdag 9 april 2022.