De projectlocatie in Oude-Tonge (Foto's: Mirjam Terhoeve).
De projectlocatie in Oude-Tonge (Foto's: Mirjam Terhoeve).

Bouwplan ‘t Sluishuys na vertraging alsnog van start

Algemeen

OUDE-TONGE - In november 2019 zou het project ‘t Sluishuys aan de Oostdijk in Oude-Tonge van start gaan. Dit betrof een appartementencomplex met 24 woningen. Vanwege lange bezwaarprocedures leek het plan van de baan, maar onlangs zijn de procedures beëindigd en zijn de vergunningen bruikbaar geworden en kan er alsnog gestart worden met de bouw. Verwacht wordt dat in het eerste kwartaal van 2022 de graafmachines aan het werk gaan.

Door Mirjam Terhoeve

Projectontwikkelaar Alexander Bouhuisen van Bouhuisen Groep is verheugd dat het project kan worden herstart. “Project ’t Sluishuys wordt, met een geringe fundatieaanpassing, ongewijzigd gebouwd”, laat hij weten. “Het betreft nog steeds een kleinschalig appartementencomplex met 24 driekamerwoningen verdeeld over drie woonlagen en voorzien van een lift. Alle appartementen zijn klaar voor de toekomst, want ze zijn gasloos en energiezuinig. Bovendien hebben ze allemaal een balkon op het zuidwesten met uitzicht over het boezemwater. De appartementen zijn bestemd voor alle leeftijden.”

Saneren
Voordat met de bouw kan worden begonnen, moet eerst de grond worden gesaneerd. Deze is ernstig vervuild doordat er op deze plek jarenlang een garage gevestigd was. “De kosten van de sanering zijn wel een forse tegenvaller”, geeft Bouhuisen toe. “Het is vervuild, maar niet onoplosbaar. We zijn in het verleden wel ergere situaties tegengekomen. De vergunningen zijn rond en ook de goedkeuring beschikking voor de sanering is inmiddels binnen.”

Vanaf volgende week gaan de nog beschikbare appartementen in de verkoop. “In het vorige traject waren alle appartementen al verkocht”, laat Bouhuisen verder weten. “Door de vertraging zijn er wat mensen afgehaakt, waardoor er nu toch weer woningen in de verkoop zullen komen. Op dit moment zijn er al veertien verkocht, maar zodra dat meer dan 70 procent is, wordt er definitief groen licht gegeven voor de start van de bouw. Ik heb daar echter het volste vertrouwen in. De belangstelling voor de appartementen was destijds groot en dat zal nu in de huidige woningmarkt niet anders zijn.”

Bezwaren
De vertraging ontstond met name door bezwaren van bewoners van de, achter het project liggende, woningen in de Dabbestraat. Tijdens de open dag in november 2019 werd middels spandoeken geprotesteerd tegen de bouw. Via een ingezonden brief in de media gaven de bewoners aan dat men van mening was dat het gebouw te dicht tegen de tuinen wordt gebouwd en dat dit ten koste gaat van zonlicht in het voor- en najaar. Ook de privacy en de opbrengst van zonnepanelen werden aangekaart. Verder werden de door de gemeente gevoerde procedures aan de kaak gesteld.

“De bezwaarprocedure is nu opgelost waardoor de bouw kan starten”, meldt Bouhuisen tot slot. “We hopen dat er nu geen vertragingen meer zullen plaatsvinden. Het gehele project valt binnen het bestemmingsplan en we hebben inmiddels afspraken gemaakt met de bewoners. Vanaf nu gaan we niet meer terugkijken, maar positief vooruit blikken op de toekomst. Belangstellenden kunnen informatie opvragen bij Van Rossum Makelaardij, die de verkoop zal behartigen.”

Impressie van het bouwplan (Beeld: Bouhuisen Groep).
Afbeelding