(Foto: MiCa Fotografie).
(Foto: MiCa Fotografie).

RGO College start Up2Havo: zesjarige havo voor wie meer tijd nodig heeft

MIDDELHARNIS - Wie de havo gaat doen weet het: vijf jaar lessen volgen en het laatste jaar afsluiten met een diploma. Vaak gaat het ook zo. Maar niet altijd. Het kan zijn dat je meer tijd nodig hebt om de havo af te ronden. Bij het RGO College kan dat. De school in Middelharnis start na de zomervakantie van 2022 met Up2Havo: een zesjarige havo.

Door Kees van Rixoort

Waar komt het idee voor Up2Havo vandaan? “Landelijk zie je dat veel havoleerlingen vertraging oplopen”, zegt Arjen Diepenhorst, teamleider havo 2 en 3 van het RGO College en docent geschiedenis. “Ze moeten een jaar overdoen, stromen af naar de mavo of gaan zonder diploma van school. Dat werkt vaak demotiverend. Er is een groep leerlingen, veelal met een mavo-/havoadvies van de basisschool, die wel de capaciteiten heeft en naar het hbo wil, maar moeite heeft met het tempo op de havo. Dat kan ook komen door andere activiteiten naast school, bijvoorbeeld in de muziek of op sportief gebied.”

Betere resultaten

Dat zette het RGO College aan het denken. Is er voor deze leerlingen niet een andere route te bedenken? Het antwoord is ja: Up2Havo. Docent maatschappijleer en -wetenschappen Daniël Veerman: “Up2Havo kan een passende en succesvolle route zijn richting het havodiploma. Het tempo ligt wat lager, waardoor leerlingen meer tijd krijgen om zich te ontwikkelen. Dat kan vervolgens leiden tot betere resultaten bij het huiswerk en de toetsen. Dat zijn succeservaringen die belangrijk zijn. Leerlingen met een mavo-/havoadvies zijn vaak theoretisch én praktisch georiënteerd. Daarom kunnen ze via Up2Havo ook praktijkervaring opdoen, bijvoorbeeld op de Beroepscampus.”
Up2Havo-leerlingen krijgen bovendien extra ondersteuning in de vorm van een tweede mentoruur per week. Tijdens dat uur is er aandacht voor ‘leren leren’ en huiswerkbegeleiding. Een ander verschil met de reguliere havo-opleiding is dat er twee mentoren zijn voor de leerlingen. Het RGO College wil de klassen met ongeveer twintig leerlingen overzichtelijk houden.
De leerlingen starten in klas 1 en 2 op havoniveau. Vervolgens werken ze in klas 3 en 4 richting het behalen van het mavodiploma, terwijl ze ook havo-leerstof krijgen. Daarna – het is een succeservaring als het diploma binnen is – is alles gericht op het afronden van de havo. “Up2Havo is de geleidelijke weg naar het havodiploma. Je doet er een jaar langer over”, zegt Arjen Diepenhorst. Daniël Veerman: “Het is rustiger, je hebt meer tijd om je te ontwikkelen. Het is een kans om in jezelf te investeren.”

Aansluiting

“Je kunt ook van de mavo doorstromen naar de havo. Maar dat is in de praktijk nog een hele overgang”, zegt Martina Westdorp, docent geschiedenis. “Bij Up2Havo is dat anders. Daar ben je vanaf het begin gericht op de havo. De aansluiting wordt dus veel beter.”
Het RGO College steekt zijn nek uit met Up2Havo. In de wijde omgeving is er geen andere school die zich profileert met de zesjarige havo. Op de Open Dag geeft het RGO College uitleg. Uiteraard is het dan ook mogelijk vragen te stellen.