Gerard en Klara aan een gedekte tafel in hun visrestaurant (Foto: Jaap Ruizeveld).
Gerard en Klara aan een gedekte tafel in hun visrestaurant (Foto: Jaap Ruizeveld).

Visrestaurant Hameeteman in Ouddorp sluit na 44 jaar definitief de deuren

OUDDORP - Na 44 jaar sloot afgelopen zaterdagavond definitief het gerenommeerde Visrestaurant Hameeteman op Plein 215 aan de Hogepad in Ouddorp. Voor Gerard en Klara Visser een emotioneel gebeuren, beter omschreven als een avond met een lach en een traan. Samen met veel trouwe bezoekers/gasten die deze laatste reserveringsmogelijkheid absoluut niet wilden missen. Komend vanuit de hele regio Rotterdam wilden zij nog één keer in het sfeervolle restaurant genieten van de verse visproducten die zo uitnodigend op de menukaart prijkten. Perfect geserveerd aan de gedekte tafels met echte servetten. Het was allemaal klasse. Zo kende men het Visrestaurant. Nu de deuren gesloten zijn wacht het pand volgend jaar een nieuwe bestemming.

Door Jaap Ruizeveld

“Met veel liefde en passie hebben wij ons alle jaren ingezet”, vertellen Gerard en Klara. Hij (de kok) in de keuken; zij coördinerend in het restaurant bij en rond de bediening. Daarbij gesteund door een enthousiast team van medewerkers. “We hebben het samengedaan. Bezoekers werden vaste gasten. Wij leerden hen kennen. Alleen al met reserveringen was het restaurant doorlopend bezet. Niet alleen in het hoogseizoen maar nagenoeg het hele jaar door." Een grappig detail ter illustratie: “In de horeca heb je geen kantoortijden van 9 tot 17 uur. Het is hard werken. Weken van 60 tot 80 uur zijn niet uitzonderlijk. Begrijpelijk wel omdat je ook flink tijd nodig hebt voor een zorgvuldige voorbereiding. En als Klara en ik één keer per jaar 14 dagen vakantie vierden in een zonnig deel van Europa, ging ook daar de telefoon en meldden zich gasten die wilden reserveren. Ik had op het strand een papier bij de hand om dan die boeking maar te maken”, zegt Gerard lachend.

Waardering

“Wij kregen veel waardering voor onze uitgebreide menukaart. Daarop alleen verse visproducten uit de Noordzee en - in het seizoen - kreeft uit de Oosterschelde. Favorieten waren tong (slib en de grote exemplaren), kabeljauw, griet, paling, tarbot en schol, om er enkele te noemen. Geen buitenlandse producten. De komst naar ons restaurant voelden de bezoekers als een ‘avondje uit’. In ongedwongen sfeer met elkaar genieten. Vaak met hele families. Ja het is nu voorbij. Wij gaan populair gezegd 'met pensioen' en hopen extra te kunnen genieten van onze kinderen en kleinkinderen. Afgelopen zomer namen wij het besluit om 27 november te stoppen en zaterdag was het zover. Net voor de (nieuwe) covid-maatregelen waarmee de horeca al zolang te maken heeft. Voor ons was na 44 ‘tropenjaren’ het moment daar om afscheid te nemen. Met dank aan allen die ons steeds gesteund hebben. Dat was en is hartverwarmend."