Afbeelding

‘Anders dan je droomde?’ zet huwelijk in ander perspectief

SOMMELSDIJK - Samen groeien in je huwelijk vanuit een hoopvol perspectief. Dat is het thema van het boek ‘Anders dan je droomde?’. Onlangs verscheen daarvan de tweede druk, uitgegeven door coaching- en counselingpraktijk Gutta Spei (Druppel van Hoop). Ellen Oosterhuis en Lianne Kooijman, beide werkzaam bij Gutta Spei, vertellen waarom dit boek een nieuwe kijk op het huwelijk geeft.

"Vaak wordt de nadruk vooral gelegd op gedragsverandering", zegt Lianne Kooijman. "In dit boek gaat het echter om de vraag naar ons diepste motief: wie ben ik eigenlijk aan het dienen? We mogen verder kijken dan onze eigen agenda voor ons huwelijk en ons richten op Gods plan, dat veel groter is. Dan ga je ook anders naar je man of vrouw kijken. Wij hoeven die ander niet te veranderen, dat kan God alleen. We zijn allemaal 'werk in uitvoering'. Investeren in je huwelijk is ontzettend belangrijk. In alle drukte van gezin, werk en sociale contacten is het niet vanzelfsprekend om tijd samen te hebben."

Onkruid wieden

Ellen Oosterhuis benoemt dat het boek misschien een pijnlijke diagnose stelt, maar tegelijk meer hoop biedt, omdat God erbij betrokken is. "Ieder huwelijk is als een tuin die veel werk vraagt: zaaien, water geven en onkruid wieden. Maar hoe doe je dat? Wat is bijvoorbeeld onkruid en hoe stimuleer je elkaar tot groei? Wij hopen dat mensen met dit boek weer 'in hun tuin gaan werken'. Juist omdat God, als grote Tuinman, Zich aan ons huwelijk verbindt. Hij staat erboven."

Liefde is een actie

'Anders dan je droomde?' is geen stappenplan voor een goed huwelijk, maar biedt een ander perspectief. "Eerst is er de verticale verbinding met God", zegt Ellen Oosterhuis. "Dat is de basis voor de horizontale verbinding met je partner." Lianne Kooijman vult aan: "Ons hart is geneigd om eerst voor zichzelf te kiezen. Dit boek leert je om vanuit de relatie met God samen de juiste richting op te groeien. Dat gunnen we iedereen. In de Bijbel wordt liefde beschreven als actie en niet als transactie. Als je samen je hulp van God verwacht, geeft dat kracht om door te gaan."

Afbeelding