Afbeelding
Foto:

Geslaagde acties Stichting Oost-Europa Werkgroep

MIDDELHARNIS - De Stichting Oost-Europa Werkgroep uit Middelharnis ziet met dankbaarheid terug op een tweetal geslaagde acties, die op de vrijdagen en zaterdagen in week 43 en 44 zijn gehouden in een grote kraam voor de ingang van de Plus Winkel in Middelharnis. Hieronder een verslag van beide acties:

“De actie in week 43 betrof een appelflappenverkoop. André Slingerland van de Plus Winkel zijn we veel dank schuldig voor het feit dat we de mooie kraam mochten gebruiken, die de aandacht van menig bezoeker van de winkel en van de voorbijgangers trok. Wie dichter bij de kraam kwam zag de heerlijk ruikende versgebakken appelflappen liggen en je moest wel sterk in de schoenen staan om de verleiding tot aankoop van dat lekkers te kunnen weerstaan. Twee dagen lang draaiden de bakovens in de winkel op volle toeren om aan de wens van de klanten te kunnen voldoen. Daarom ook een woord van dank aan de dame bij de ovens voor haar inzet en haar goed blijvend humeur. Je zou denken dat ze aan het einde van de dag geen appelflap meer zou willen zien, maar dat was niet zo. Ze kocht zelfs een zak met wel 12 appelflappen!!

De eerste dag van de verkoop plensde het regelmatig van de regen, maar dat heeft de verkoop niet verhinderd. Daarom willen we alle kopers namens de werkgroep hartelijk bedanken voor hun aankoop, waardoor deze actie een groot succes mocht worden. Door de coronacrisis is onze stichting in financieel zwaar weer gekomen. Doordat zoveel mensen tot aankoop overgingen zag onze penningmeester weer een lichtpuntje aan de horizon. Ook een woord van dank voor al die mensen die niet alleen de appelflappen kochten, maar ook één of meerder zakken tulpenbollen aanschaften. Weer anderen deponeerden een gift in de collectebus. Ook daarvoor onze welgemeende dank.

In week 44, ook op vrijdag en zaterdag, stond de kraam opnieuw voor de ingang van de Plus Winkel. In de supermarkt hingen al een week lang diverse posters, waarop de boodschappenactie van onze stichting stond aangekondigd. Diverse houdbare producten konden de mensen kopen, die na betaling aan de kassa bij de kraam konden worden ingeleverd. Van al dat voedsel zullen pakketten worden samengesteld, die tegen de Kerst aan de armen worden overhandigd, in de regio’s waar onze stichting in Roemenië werkzaam is. De meeste van deze mensen leven in ongekende armoede. Al vele jaren verzorgt onze stichting dit prachtige werk. De mensen, meest zigeuners, zien elk jaar uit naar de tijd dat ze zo’n goed gevuld pakket tegen de Kerst in ontvangst mogen nemen.

Ook deze actie duurde twee dagen, waar de stichting, met dank aan allen die daar aan hebben mee gewerkt, met een goed gevoel op mag terugzien. Helaas hoorden we ook negatieve reacties, wat als verdrietig werd ervaren. Gelukkig hadden de positieve reacties de overhand en gaven velen de gekochte houdbare producten af bij de kraam, zodat aan het einde van de actie tientallen gevulde bananendozen naar de loods konden worden gebracht, die in begin van december via een transport naar Roemenië zullen worden vervoerd.

Het is niet moeilijk meer te schrijven over deze acties, maar ik wil me beperken tot twee positieve reacties. Twee wat oudere vrouwen stonden bij de kraam en hoorden wat negatieve reacties van personen die beslist niets wilden geven. Zegt de ene vrouw tegen de ander: “Zolang ik mijn hand niet behoef op te houden, zal ik blijven geven aan mijn naasten.”

Niet lang daarna stonden er twee leuke jochies van een jaar of zeven bij de kraam en ze vroegen wat we aan het doen waren. “Dat is mooi werk meneer,” zei een van hen. Even later kwamen ze terug. “We willen ook wat kopen voor de arme mensen in Roemenië.” Ze gingen de winkel in en vol trots leverden ze een blik soep in. Geweldig toch?!

Daarom nogmaals: Dank lieve mensen voor uw getoonde hulp! Was u niet in de gelegenheid om mee te doen met de voornoemde acties bij de Plus, dan kunt u altijd nog een gift overmaken. We verwijzen u daarvoor naar onze website, die onlangs vernieuwd is en waar nog twee acties staan vermeld, die momenteel worden gehouden. Dat betreft een tulpenbollenactie en een Kerstkaartenactie. Van harte aanbevolen! Zie www.oosteuropa-werkgroep.nl”.