De trotse docenten met het certificaat. V.l.n.r.: Bartha Moerkerk, Jannoe Scherpenisse en Heleen Vlietland.
De trotse docenten met het certificaat. V.l.n.r.: Bartha Moerkerk, Jannoe Scherpenisse en Heleen Vlietland. Foto:

CSG Prins Maurits heeft nu certificaat voor drie niveaus Vecon Business School

MIDDELHARNIS - Met enige trots vertellen enkele docenten bedrijfseconomie van de CSG Prins Maurits dat men erin is geslaagd om een derde certificaat te verkrijgen van VECON Business School. Dit certificaat geeft aan dat de school veel investeert in talentontwikkeling en economische vaardigheden van de leerlingen en hiermee op economisch gebied een goede verbinding legt tussen de theorie en de praktijk.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Docenten (bedrijfs)economie Bartha Moerkerk, Heleen Vlietland en Janno Scherpenisse vertellen dat de Prins Maurits al een tijdje twee certificaten had van de Vecon Business School: voor Havo en Vmbo. Onlangs is daar ook het certificaat voor Mavo bijgekomen. De Vecon is een vereniging van docenten in economisch-maatschappelijke vakken. De organisatie kan beschouwd worden als een platform voor economiedocenten. Scholen met een certificaat - dat steeds voor twee jaar wordt verleend - zijn verplicht om deel te nemen aan de verschillende activiteiten die de Vecon organiseert, zoals het bijwonen van congressen en andere onderlinge contactbijeenkomsten.

Veel praktijkervaring

Belangrijk voor de leerlingen, hun ouders en de ondernemers in de regio is dat de certificaten betekenen dat de leerlingen van de school naast theorie ook veel praktijkervaring opdoen. Hoe die praktijkervaring wordt vormgegeven, verschilt per niveau. Zo wordt in het Vmbo onderbouw op de Prins Maurits, ook als leerlingen later een andere richting inslaan, bij de uren economie bedrijven in de regio bezocht. Bij deze beroepsoriëntatie wordt de leerlingen inzicht verschaft over wat er allemaal, ook op economisch gebied, komt kijken bij de bedrijfsvoering van een bedrijf. Ook worden ondernemers in de klas uitgenodigd om iets te vertellen over hun bedrijf.
In de Vmbo bovenbouw bij het beroepsgerichte profiel Economie & Ondernemen worden de lessen verder uitgebreid en nog meer gericht op de praktijk. De leerlingen volgen ook bedrijfsstages en zijn actief met het opstellen van een bedrijfsplan van een door hen opgezet (fictief) bedrijf. Juist in deze week organiseert de school de Ondernemende week, waarin extra de nadruk wordt gelegd op het in de praktijk brengen van de theorie die tijdens de economielessen is opgedaan.

Geïnteresseerd

Ook op de andere niveaus wordt veel aandacht besteed aan het in de praktijk brengen van het geleerde over ondernemen en natuurlijk ook in het leren van de praktijk. Nu zijn bijvoorbeeld praktisch ingestelde leerlingen geïnteresseerd om een bedrijf te leiden of op te richten. Maar uit het gesprek met de drie docenten blijkt dat de leerlingen door bijvoorbeeld een bezoek aan een bedrijf toch geïnteresseerd raken in de bedrijfsvoering van een onderneming. Daarnaast zijn de leerlingen ook actief in het opzetten van miniondernemingen, waarin ze als groep in zekere zin toch een bedrijf gaan leiden. Een ander voorbeeld is dat leerlingen leren om een website te bouwen voor een webshop. Hierbij komen natuurlijk ook bedrijfseconomische aspecten aan de orde.

Toevoeging

Op de vraag wat een dergelijk certificaat nu toevoegt, geven de docenten aan dat niet alleen de school een certificaat ontvangt, maar dat de leerlingen na het behalen van een bepaald aantal studiepunten ook een certificaat krijgen. Bij latere sollicitaties kan dit certificaat voordeel geven voor de leerling, want lang niet alle scholen hebben een certificaat van Vecon Business School. Zo is de Prins Maurits Scholengemeenschap uniek in deze regio.

Ondernemers

Volgens de docenten doen ze er alles aan om zoveel mogelijk ondernemers bij het onderwijs te betrekken. “Er worden bedrijven bezocht en er worden ondernemers uitgenodigd om een gastles te geven.” Het is de ervaring van de onderwijsmensen dat vooral de laatste jaren deze ondernemers er veel plezier in hebben om een gastles te verzorgen of om leerlingen te begeleiden bij een snuffelstage of een bedrijfsbezoek. “Een aantal jaren geleden stonden de meeste ondernemers hier nog wat gereserveerd tegenover. Maar ze raken nu steeds enthousiaster om hun kennis te delen.” De ondernemers vinden het niet alleen prettig om hun kennis te delen, maar het kan voor hen ook een investering voor de toekomst zijn, want de leerlingen zouden natuurlijk best hun toekomstige werknemers kunnen zijn. Het netwerk van zowel de leerlingen als de ondernemers wordt hierdoor uitgebreid.

Verplichting

Als een school een Vecon Business School certificaat in bezit heeft, geldt dit voor twee jaar. Na die twee jaar wordt er aan de hand van de resultaten bepaald of de certificaten verlengd gaan worden. Dit is ook een stimulans voor de school om met steeds weer nieuwe methoden de talenten van de leerlingen op het gebied van economie en ondernemerschap te blijven ontwikkelen.