Conceptrapport 'De staat van Goeree-Overflakkee' gepresenteerd

Winkelleegstand en vergrijzing baren zorgen,
'sterk MKB stimuleren voor verdere groei'

GOEREE-OVERFLAKKEE - Afgelopen week bogen de raadsfracties zich over het conceptrapport Demografisch - en sociaaleconomische profiel Goeree-Overflakkee. Het rapport is opgesteld door bureau Louter uit Delft in opdracht van de gemeenteraad en in contacten afgestemd met een werkgroep onder leiding van voorzitter Aat van Alphen. Het was de eerste bijeenkomst in een sessie van 2 of 3 bijeenkomsten waarin toegewerkt wordt naar beleidsadviezen voor de nieuwe gemeenteraad die in maart 2022 aantreedt.

Door Jaap Ruizeveld

Het rapport is een zeer uitgebreid dossier van honderden pagina’s met als titel 'De staat van Goeree-Overflakkee'. Populair vertaald in ‘Hoe gaat het met de gemeente. Waar staan wij’? Er wordt ingezoomd op thema’s zoals wonen, werken, milieu, voorzieningen, migratiestromen en onderwijs.

Het laatste rapport over de staat van de gemeentelijke economie is al meer dan 10 jaar oud en er is en was nu duidelijk behoefte aan een actueel onderzoek naar aspecten als economie, de woonaantrekkelijkheid, het brede welzijn en de huidige en mogelijk toekomstige economische dragers. In het door Peter Louter gepresenteerde onderzoek werd een breed veld van onderwerpen toegelicht. Met vergelijkingen tussen (Benchmarkt) gemeenten in de (directe) omgeving zoals bijvoorbeeld Hoeksche Waard en Schouwen-Duiveland, kenmerkende verschillen tussen de dorpskernen op het eiland, het woon-werkverkeer en de arbeidsplaatsen.

Sterke en zwakke punten

'Wat zijn sterke punten en waar moet er duidelijk een tandje worden bijgezet', is een belangrijke en interessante vraag. Donderdag kwamen initiatieven rond woningbouw, het toerisme en samenwerking met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties aan de orde. En zoals het conceptrapport aangeeft ook de wens tot verdieping van thema’s zoals de duurzaamheidsopgave, de investeringsopgave van een deel van de Enecogelden en een vervolgfase van de Regiodeal Zuid-Hollandse Delta. Met als doel met inspanningen het borgen van en liefst verhogen van de economische prestaties en (brede) welvaart in de gemeente. Om dit alles -onderbouwd met cijfers en grafieken en ook in perspectief- te duiden, is in 2020 bureau Louter ingeschakeld.

Vitale economie

In de 2,5 uur durende sessie onder voorzitterschap van Jaap Willem Eijkenduijn sprongen er diverse items al uit. De leegstand in winkelpanden op het eiland is hoger dan het nationaal gemiddelde. Er is een vergrijzende bevolking en dit zal ertoe leiden dat er minder draagvlak komt voor voorzieningen (behalve de zorgvraag). Een toenemend aantal inwoners is nodig voor een vitale economie en samenleving. Daarbij niet denken aan verstedelijking maar meer richten op een ontwikkeling die aansluit bij het ontspannen karakter van de gemeente. Opvallend detail: het zo beleden Smart Water is volgens Louter in effecten nauwelijks te meten.

Wonen en werken

Middelharnis en Sommelsdijk trekken tien keer zoveel eilandelijke winkelbezoekers dan welk ander dorp ook. Ouddorp scoort ook goed, maar dat is gericht op de toerist en recreant. Het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) is sterk, maar dient te worden gestimuleerd om verder te groeien. En over de lokale overheid: in gesprekken met ondernemers worden de contacten met de gemeente in procedures stroperig en dus hinderlijk, niet stimulerend genoemd. Ook hadden ze nog een krachtig advies en die luidde dat woningbouw alleen niet voldoende is om de economie op het eiland te stimuleren. Het dient mede gekoppeld te worden aan bedrijvigheid. Voorkomen moet worden dat veel inwoners aangewezen zijn op banen buiten het eiland. Wonen en werken dienen hand in hand te gaan. Behalve aangekondigde vervolgsessies dient bureau Louter ook nog op korte termijn een algehele samenvatting te presenteren.