Annemiek Vlaspoel met een recent kunstwerk (Foto: Kees van Rixoort).
Annemiek Vlaspoel met een recent kunstwerk (Foto: Kees van Rixoort).

'Ambassadeur voor de kunst' Annemiek wint een Gouden K

DIRKSLAND - Jaarlijks kent de landelijke Stichting Kunstweek tien Gouden K’s toe. Deze onderscheiding voor personen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de beeldende kunst, ging dit jaar ook naar Annemiek Vlaspoel uit Dirksland. Ze ontving de Gouden K afgelopen vrijdagmiddag uit handen van locoburgemeester Berend Jan Bruggeman.

Door Kees van Rixoort

Wie de Gouden K’s ontvangt bepaalt een jury van de Stichting Kunstweek. Dit op voordracht van kandidaten vanuit gemeenten in Nederland. Wethouder Bruggeman (kunst en cultuur) van de gemeente Goeree-Overflakkee droeg Annemiek Vlaspoel voor. Die voordracht leidde dus tot een toekenning van een van de tien Gouden K’s.

Annemiek is cliënte van Sjaloom Zorg. Ze woont in Bestenwaerd in Dirksland en zet zich al vele jaren in voor de beeldende kunst. Annemiek toont aan dat een licht-verstandelijke en lichamelijke beperking een leven vol grenzeloze creativiteit niet in de weg hoeven te staan. Wegens een lichamelijke beperking kan zij slechts gebruikmaken van één hand. Dat weerhoudt haar er niet van om haar inspirerende, kunstzinnige ideeën tot uitdrukking te laten komen. Veelal in de vorm van schilderijen, kleisculpturen en zeefdrukken. De laatste jaren schildert ze vooral met inkt en verf.

"Ik ga drie dagen in de week naar atelier Kunstenmaker in Middelharnis. Daar heb ik een hoop geleerd van Jaap Reedijk, ook om meer te durven", zegt Annemiek. Ze haalt haar inspiratie overal vandaan: van internet, ansichtkaarten, foto’s en ook de omgeving op Goeree-Overflakkee. Liefhebbers willen graag een werk van Annemiek aan de wand hebben. Ze verkoopt regelmatig, in binnen- en buitenland (waaronder Australië, de Verenigde Staten, Oostenrijk en Zwitserland).

Grote eer

Op de toekenning van de Gouden K had Annemiek niet gerekend. "Ik stond perplex", zegt ze tijdens de feestelijke bijeenkomst in Bestenwaerd. "Ik kreeg een mailtje en dacht dat het een grapje was. Je krijgt wel vaker een bericht met: gefeliciteerd, u heeft wat gewonnen. Doei, dacht ik. Maar het is echt waar. Ik vind het een grote eer."

Wethouder Berend Jan Bruggeman, die als locoburgemeester de ambtsketen had omgehangen, roemde de gelauwerde kunstenaar. "Je gebruikt heel veel kleur en je werkt vanuit je gevoel. Dat gevoel kan je verrassend en veelzijdig vertalen."

De wethouder memoreerde dat Annemiek al eerder in de prijzen is gevallen en ook genomineerd was voor de Special Award, een landelijke prijs voor kunstenaars met een beperking. "Je bent echt goed bezig in de kunst en dat wordt gewaardeerd. Je maakt anderen enthousiast, je bent een ambassadeur voor de kunst. Als gemeente zijn we ook trots, want wij willen inclusiviteit: iedereen moet zijn talenten kunnen ontplooien. Jij bent daar een lichtend voorbeeld van."

Behalve de Gouden K, een speld, ontving Annemiek ook een doos chocolade van de wethouder.