Afbeelding

Eerste fase Grondstoffenbeleidsplan Diftar gaat in januari 2022 van start

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op basis van de cijfers van januari tot en met oktober van dit jaar wordt ingeschat dat in 2021 in de gemeente ongeveer 2.800 ton minder restafval wordt ingezameld dan in 2020. Tegelijkertijd is de ingezamelde hoeveelheid GFT, PMD en oud papier gestegen. Het verwerken van deze grondstoffen is goedkoper dan het verbranden van afval. Dit levert een kostendaling op van 200.000 euro. Met deze ontwikkeling is al rekening gehouden in het Grondstoffenbeleidsplan en maakt deel uit van de meerjarenbegroting. Dit staat in de informatiebrief Stand van zaken Goed scheiden Loont van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Door Jaap Ruizeveld

Uit nadere toelichting op cijfers en financiën blijkt dat het verbranden van restafval in de afgelopen periode, door minder verwerkingscapaciteit, flink duurder werd. Ook de tax (rijksbelasting) op dit onderdeel steeg. Verwacht wordt dat deze trend zich zal voortzetten. Dit leidt dan - wanneer de hoeveelheid restafval niet wordt teruggebracht - tot verdere kostenstijging. Nu het invoeren van fase 1 (Grondstoffenbeleidsplan 2020-2025) van een gedifferentieerd tarief (Diftar) per 1 januari 2022 voor de deur staat wordt in het document aan de gemeenteraad nader op details ingegaan. Doel van de maatregelen is een verandering aan te brengen in de aangeboden hoeveelheid restafval van 272 kg per inwoner (ijkpunt 2020) per jaar naar richting 154 kg (voor fase 1 in 2022).

Stappen zetten

Die stap kan volgens de gemeente gezet worden met communicatie/informatie over afvalscheiding. Ook is het gescheiden aanbieden van grondstoffen, met de invoering van huis-aan-huis inzamelen van PDM en het plaatsen van verzamelcontainers voor GFT en Oud Papier gemakkelijker geworden. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar steeg de hoeveelheid GFT en PMD. Voor GFT was dat ongeveer 14 procent, terwijl het percentage ingezameld PMD een stijging liet zien van 85 procent, bijna het dubbele dus. Bij oud papier blijven de cijfers nagenoeg gelijk. Dit wordt toegeschreven aan een toenemende digitalisering waardoor de hoeveelheid papier afneemt.

Fasegewijs

Nadat fase 1 is ingevoerd, vindt er een evaluatie plaats. Aan de hand daarvan wordt besloten of fase 2 kan worden opgestart. Bij fase 2 wordt GSL aangevuld met ‘omgekeerd inzamelen’. Bij dit systeem worden GFT, PMD en oud papier aan huis ingezameld. Het overgebleven restafval wordt dan naar (ondergrondse) verzamelcontainers gebracht. Uiteindelijk moeten de maatregelen leiden tot een daling van het restafval naar 48 kg per inwoner per jaar. Daarmee wordt aansluiting gezocht bij de landelijke doelstelling, opgenomen in de tweede herziening van het Landelijk Afvalbeheerplan, naar maximaal 30 kg in 2025.

Veranderingen

In het document Stand van zaken Goed scheiden Loont wordt ook een terugblik gepresenteerd over de activiteiten die in voorbereiding al procesmatig in 2020 zijn gestart maar die voor de bewoners van Goeree-Overflakkee vanaf april dit jaar zichtbaar werden toen de RAD de inzameling van Renewi overnam. Het straatbeeld veranderde. Minicontainers voor restafval en GFT werden vervangen en voorzien van een identificatiechip. Ook begon de ‘huis aan huis’ inzameling van PMD (Plastic-, Metaalverpakkingen en Drankenkartons) en ontving iedereen een afvalpas en is op de milieustraten in Middelharnis en Goedereede een toegangssysteem in gebruik genomen. Op verschillende plaatsen zijn ook verzamelcontainers geplaatst voor het gescheiden aanbieden van GFT en oud papier. Alle verzamelcontainers zijn voorzien van toegangsregistratie.

Niet vlekkeloos

Een ingrijpende operatie die niet vlekkeloos verliep en tot irritaties heeft geleid. Op het hoogtepunt van de transitie ontving de RAD liefst 800 meldingen per maand. De aard van de
meldingen was divers en varieerden van niet geleegde container tot verzoek tot plaatsing van een kroonring (voor PMD). Bij piekbelasting kon ook niet altijd de service worden verleend die bewoners van de gemeente mochten verwachten. Om communicatie tussen bewoners en gemeente goed te kunnen invullen is een afvalcoach aangesteld die bewoners bij vragen en klachten bezoekt en antwoorden geeft.

Afvalchallenge

In de opmars naar de start van GSL, is een oproep gedaan aan bewoners om mee te doen aan de Afvalchallenge. Hierbij zijn deelnemers uitgedaagd om in de maand oktober zo min mogelijk restafval over te houden. Binnen enkele dagen na de oproep meldden zich 50 huishoudens. De deelnemers ontvingen een weegschaal om de hoeveelheid restafval bij te houden en krijgen de gelegenheid om via de mail of WhatsApp ervaringen te delen. Er kwam een levendige uitwisseling van ideeën opgang. Het was en is duidelijk dat er weinig restafval overblijft wanneer alle grondstoffen gescheiden aangeboden worden.