Afbeelding
Foto:

WElabel: nieuwe Energieprestatie Adviseur voor Goeree Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op korte termijn een adviseur vinden die een energielabel voor je woning kan verzorgen is nog niet zo eenvoudig. Sinds deze week een nieuwe partij voor Goeree-Overflakkee waar dat wel snel kan. Via WElabel.nl kan eenvoudig een afspraak worden ingepland.

Sinds 1 januari 2021 zijn er nieuwe eisen van kracht voor het bepalen van energie prestaties van gebouwen. Deze zijn vastgelegd in de NEN-NTA8800. Een lijvig boekwerk van meer dan 1000 pagina’s, gebaseerd op de EPBD (European Energy Performance of Buildings Directive) en praktisch vertaald in ISSO-publicatie 82.1 Energieprestatie woningen en woongebouwen.
De nieuwe regels vereisen dat alle EP-adviseurs opnieuw naar school gaan, examen afleggen en gecertificeerd in het Centraal Register Techniek worden geregistreerd. Voor veel EP-adviseurs is dat en het leren werken met nieuwe rekenprogramma’s een flinke hobbel.

Goeree-Overflakkee heeft nu een eigen, volledig op energieprestaties en labelen van Woningen gerichte, adviesbureau. WElabel met eigenaar Ellis Peekstok uit Sommelsdijk kan vanaf deze week ingeschakeld worden om het energielabel van uw woning, vakantiewoning, woonboot of woonwagen te verzorgen.
Zo’n energielabel lijkt een administratieve, door Europa bedachte, papieren tijger. Maar dat is het niet. Woningen/gebouwen zijn binnen Europa verantwoordelijk voor >35% van het totale energiegebruik en CO2 uitstoot. Zonder inzicht in welke gebouwen wat verbruiken is het lastig om gericht te sturen en maatregelen te nemen.

De EP-adviseur brengt de schil (vloer, wanden, dak, ramen, deuren) van de woning gedetailleerd in kaart. Daarnaast wordt het energieverbruik van gebouw gebonden technische installaties (verwarming, ventilatie, tapwater, koeling) en de zelf opgewekte energie (zonnepanelen, collectoren) bepaald. De adviseur is al snel een uur tot anderhalf uur in de woning om alles goed op te nemen en vast te leggen. Alle gegevens worden daarna ingevoerd in een speciaal computerprogramma dat het label van de woning berekent.

Het energielabel geeft je als eigenaar vervolgens inzicht hoe je woning er qua energieprestatie op dit moment voor staat. Een hypotheekadviseur kan je voorrekenen dat je met een investering in verduurzaming van je woning je hypotheeklast kunt verlagen. Bij diverse geldverstrekkers kom je vanaf label A in aanmerking komt voor een lager rentepercentage. Veel huizenbezitters weten het niet, maar een Label A woning levert zomaar een extra rentekorting van 0,1 - 0,15% op. En daarmee is het ook voor bestaande huizenbezitters interessant geworden om te investeren in verduurzaming en de bestaande hypotheek over te sluiten.

Als dan ook je energierekening lager wordt, omdat je je huis beter hebt geïsoleerd en/of energie opwekt met zonnepanelen of zonnecollectoren, dan snijdt het mes financieel aan twee kanten. Maar misschien nog wel belangrijker: Je draagt bij aan een gezondere leefomgeving met minder ultra-fijnstof in de lucht.

Met de huidige gekte op de huizenmarkt is het energielabel op dit moment voor veel kopers geen doorslaggevende factor bij de koop van hun woning. Maar juist bij koop van een nieuwe woning is het aantrekkelijk verduurzaming van de woning mee te nemen. Een investering die bij verkoop in de toekomst weer ruimschoots zal worden terugverdiend.
Een woningkoper mag tegenwoordig doorgaans zo’n €9.000,- extra lenen voor energiebesparende maatregelen (zonnepanelen, isolatie, …). Dat kost hem/haar dan slechts €30,- per maand extra aan hypotheeklast. Maar het levert, naast meer comfort, zomaar €100,- per maand besparing op de energiekosten. En dat wordt met oplopende energieprijzen alleen maar meer. Daar kun je leuke andere dingen voor doen. Wel duurzaam natuurlijk.

Ga naar WElabel.nl voor meer informatie en plan eenvoudig zelf online een afspraak in.