Rood met witte stippen...

Tja, die kabouter Spillebeen wist het niet of was gewoon eigenwijs, maar op een paddenstoel moet je niet gaan zitten én ook niet wippen. Dan gaat ie kapot. Juist zo’n mooie rode paddenstoel met witte stippen, een vliegenzwam, staat wel symbool voor de herfst. Vooral nu, bij vochtig weer, heb je de meeste kans om paddenstoelen te vinden. Ze zijn er overigens het hele jaar. Zelfs boven de sneeuw kunnen ze hun kopje uitsteken.

Wandel je door het bos, kijk dan goed bij loofbomen als eik, berk, beuk en els. Maar ook waar dode bomen liggen, groeien veel paddenstoelen. Draai zo’n boomstam eens om. Eronder vind je vaak allerlei minuscule paddenstoelen in prachtige kleuren. Leg de boomstam wel op dezelfde manier weer terug.

En ga je nu op zoektocht naar paddenstoelen, neem dan een loep mee om de allerkleinste paddenstoelen te kunnen bewonderen. Of een spiegeltje zodat je de paddenstoel ook van onderen kunt zien zonder deze kapot te maken. Zie je al die mooie streepjes of heel kleine buisjes onder de hoed van de paddenstoel? Hier komen zogenaamde ‘sporen’ uit als de paddenstoel bijna is uitgegroeid en dat zijn dan weer de zaadjes van een paddenstoel.

Paddenstoelen hebben vaak ook iets mystieks, iets sprookjesachtig. En niet alleen die paddenstoel waar je als kind op moest zitten voor een mooie foto in het Sprookjesbos in de Efteling, waar ook nog eens muziek uitkomt. Wandel je in een bos, dan kom je soms wel eens paddenstoelen in een kring tegen. Dit noemen we een heksenkring. Het is een natuurlijke kring van paddenstoelen. Vroeger werd gedacht dat heksen, vermomd als katten, op deze plekken een dans hielden.

Eigenlijk zijn het schimmels. Onder de grond groeien grote schimmeldraden. De paddenstoel die boven de grond komt, is de vrucht van deze schimmel. Net zoals een appelboom appels heeft. Er zijn héél veel verschillende soorten paddenstoelen. Bekende soorten zijn de vliegenzwam (rood met witte stippen), elfenbankjes (die groeien op een boomstam en met een beetje fantasie kun je er een klein bankje in zien) en eekhoorntjesbrood (een dikke bruine paddenstoel).

Maar kijk ook eens of je patroon in vorm, kleur, geur kunt ontdekken. Ook hier geldt de regel dat giftige dieren, planten en paddenstoelen vaak een waarschuwingskleur hebben. Zo weet je meteen dat je beter geen hapje kunt nemen van een mooie rode vliegenzwam, hoe onschuldig hij er ook uitziet.