Drukte bij de rotonde (Foto: Adri van der Laan).
Drukte bij de rotonde (Foto: Adri van der Laan).

Spitsuur rotonde bij Rondeel in Middelharnis

Algemeen

MIDDELHARNIS - De rotonde bij het Rondeel in Middelharnis (kruising Oudelandsedijk, Zuidelijke Randweg en Industrieweg) wordt momenteel vervangen voor een nieuw exemplaar en dat gaat gepaard met flinke verkeersoverlast. Tot overmaat van ramp vergat de gemeente de omwonenden op de hoogte te stellen van de geplande werkzaamheden.

Door Gert Klok

Waar de overlast vorige week nog enigszins beperkt was vanwege de herfstvakantie, was het maandagochtend (gisteren) pas echt raak. Mede dankzij het slechte weer stonden richting de rotonde lange rijen auto’s, busjes en vrachtverkeer die Middelharnis in en uit wilden. De vertraging liep op sommige momenten op tot meer dan twintig minuten. En dat leverde heel veel irritatie op bij weggebruikers, die daardoor te laat op het werk arriveerden of hun kinderen veel te laat op school konden afleveren.

Bij wegwerkzaamheden hoort overlast, maar met name omwonenden stellen het op prijs als ze daarover in ieder geval tijdig worden geïnformeerd. Onlangs vond in Oude-Tonge een inwonersavond plaats, waar een van de belangrijkste conclusies was dat de communicatie richting bewoners veel beter moet. Bij zo ongeveer de eerste de beste mogelijkheid ging het echter wéér mis. De omwonenden en ondernemers in de omgeving werden pas per brief op de hoogte gesteld toen de werkzaamheden al waren gestart. Volgens de gemeente komt dat door “een misverstand”. De gemeente laat in een reactie weten dit “te betreuren” en “bekijkt welke afspraken er intern gemaakt kunnen worden om dit in de toekomst zoveel als mogelijk te voorkomen”. In de brief maakt de gemeente ook excuses voor de ontstane situatie.

De overlast gaat overigens nog wel even duren, want de werkzaamheden duren naar verwachting tot begin december. Dat is op zich overigens vrij gebruikelijk, het aanleggen of vernieuwen van een rotonde kost in Nederland gemiddeld zo’n vijf weken. De rotonde wordt in vier fasen volledig vernieuwd. Inmiddels is fase drie van start gegaan, wat betekent dat tot en met zondag 14 november de Oudelandsedijk is afgesloten voor verkeer van en naar Middelharnis. De omleidingsroute loopt via het bedrijventerrein.

Bij de vierde fase is de Oudelandsedijk aan de ‘Stad’-kant volledig afgesloten voor verkeer vanuit en richting Stad aan ’t Haringvliet. Deze vierde fase duurt van maandag 15 tot zondag 28 november. De omleidingsroute loopt via de Vroonweg, de N215 en de Zuidelijke Randweg. De vijfde fase duurt drie dagen, van maandag 29 november tot woensdag 1 december. In deze laatste fase wordt de Zuidelijke Randweg naar de rotonde afgesloten. Verkeer richting onder andere bedrijventerrein Oostplaat wordt via de N215, Vroonweg en Oudelandsedijk geleid. Daarna is de rotonde weer volledig te gebruiken. Voor het fietsverkeer zijn er in deze periode geen routewijzigingen. Het verkeer wordt gedurende de werkzaamheden met behulp van stoplichten over de kruising geleid.