De Combinatie anno 2021 (Tamara de Groot/MyObjective).
De Combinatie anno 2021 (Tamara de Groot/MyObjective).

PV De Combinatie viert 100-jarig bestaan

MIDDELHARNIS - Honderd jaar en tien dagen na de oprichting viert Postduiven Vereniging De Combinatie op zaterdag 23 oktober een eeuw duivensport in Middelharnis. Tijdens de jubileumreceptie in het Melkhuusje, het verenigingsgebouw van de jarige vereniging, ontvangt voorzitter Jaap Jongejan het eerste exemplaar van het jubileumboek. Genodigden die van bier houden kunnen die avond een speciaal brouwsel van Solaes drinken: Duuvemelluk, een blond bier met 5 procent alcohol.

Door Kees van Rixoort

De vereniging is op 13 oktober 1921 opgericht als PV De Seinpost. Het was op Goeree-Overflakkee de eerste postduivenvereniging. Er zouden er nog verscheidene volgen, waarvan er anno 2021 ook alweer een aantal ter ziele is gegaan. De Seinpost, met als eerste voorzitter Toon Schuurman, telde honderd jaar geleden vijftien leden. In 1991 veranderde de naam van de koninklijk erkende vereniging in PV De Combinatie na een fusie met De Postduif in Sommelsdijk.

"Het is een club met een rijke historie", zegt voorzitter Jongejan. Hij vertelt dat de postduiven in de beginjaren geen verre vluchten hoefden te maken, hooguit vanaf de kop of de kont van het eiland terug naar Middelharnis. Nog in de jaren twintig groeide de afstand, met vluchten vanaf Bordeaux, en in 1938 was het begin van de terugvlucht zelfs Rome. In de jaren vijftig vlogen de snelste duiven in 3,5 uur vanaf Orléans terug naar Flakkee. "Het blijft verbazingwekkend dat een duif zijn hok terugvindt", vindt de voorzitter. "Een klein voorbeeld: je raakt je duif kwijt, maar na een jaar of nog langer vliegt hij feilloos terug naar het plekje waarvan hij vertrok. Vergis je niet in de duif."

Lees het volledige interview met Jaap Jongejan in de krant van aanstaande vrijdag. Nog geen abonnee? Kijk dan zeker even op de een-na-laatste pagina van deze krant of op https://www.eilandennieuws.nl/pagina/Abonnement en regel vandaag nog je abonnement.