Afbeelding

Groep 7/8 Oranje Nassau op excursie naar Nationaal Archief

Algemeen

NIEUWE-TONGE - Op 1 oktober heeft groep 7/8 van CBS Oranje Nassau uit Nieuwe-Tonge een bezoek gebracht aan het Nationaal Archief. In het Nationaal Archief worden oude documenten bewaard en zijn er ook tentoonstellingen.

Groep 7/8 heeft als klas de tentoonstelling ‘Wie ben ik, wie was jij: goed of fout in de Tweede Wereldoorlog’ gevolgd. Dit gebeurde aan de hand van een digitale speurtocht over personen met tablets in een speciale ruimte, die was ingericht met informatie over de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het bezoek zijn de kinderen er achter gekomen dat mensen die in die tijd leefden, niet de informatie hadden die wij nu kennen over de Tweede Wereldoorlog. Zo was het voor de mensen die in deze tijd leefden lastig om te weten of ze nu aan de goede of aan de minder goede kant stonden.

Meester Jan Willem van de Werken: “Deze tentoonstelling is heel goed in elkaar gezet. Mooi dat de kinderen door onderzoekend leren achter de levensgeschiedenis komen van historische personen. Zo weten wij bijvoorbeeld nu ook dat Madurodam vernoemd is naar George Maduro, een verzetsheld.” 

Naast het bekijken van deze tentoonstelling, hebben we als groep ook gekeken in het archief waar normaal alleen werknemers mogen komen. Zo hebben de kinderen geleerd wat er in de magazijnen gebeurt als er brand uitbreekt (de zuurstof wordt dan uit de brandende ruimte gezogen) en hebben wij documenten gezien die meer dan 450 jaar oud waren. Al met al een hele leerzame excursie.