Afbeelding

Doktersechtpaar De Jager neemt afscheid van Nieuwe-Tonge

NIEUWE-TONGE - Afgelopen vrijdag 1 oktober was op het op de dag af 34 jaar geleden dat Geert de Jager huisarts werd te Nieuwe-Tonge. Hij trad daarmee in de voetsporen van zijn vader. Niet veel later werd ook de vrouw van Geert, Saskia de Jager-Oostdijk, huisarts in het dorp. Daarmee had Nieuwe-Tonge een huisartsenechtpaar. Vrijdag namen ze allebei afscheid van het dorp tijdens een inloop-receptie, waar veel belangstelling voor was.

Tekst en foto: Erwin Guijt

Ze studeerden beiden af aan de opleiding geneeskunde en zochten een praktijk. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Op een gegeven moment nam De Jager de werkzaamheden van zijn vader in Nieuwe-Tonge waar, toen die op vakantie was. "Er kwamen toen reacties uit het dorp van: 'Ga joe ut overneme?'", glimlacht De Jager. "Dat was natuurlijk de mores in die tijd, dat zonen in de voetsporen van hun vaders traden." Maar het werk in Nieuwe-Tonge sprak ook het doktersechtpaar De Jager aan. "We zijn met elkaar om tafel gegaan en gaan rekenen. Uiteindelijk hebben we het zo geregeld dat mijn vader langzaam kon afbouwen, terwijl wij zijn werk overnamen."

Wat volgde was een lange werkzame periode in Nieuwe-Tonge. "Terugkijkend is de tijd is erg snel gegaan. We hebben het werk altijd met heel veel plezier gedaan. Ons hele leven stond in het teken van het huisartsenwerk. In het dorp hebben we veel mensen leren kennen, en hen op allerlei manieren begeleid." Sinds 1963 was 'dokter De Jager' een begrip in Nieuwe-Tonge. Aan dat tijdperk komt nu een eind. Gaan ze het werk missen? "De mensen wel, alle contacten die we de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Dat is wel het belangrijkste. Maar met alle eromheen hangende rompslomp waren we wel klaar."

Lees het volledige interview met het doktersechtpaar in de krant van aanstaande vrijdag. Nog geen abonnee? Kijk dan zeker even op de een-na-laatste pagina van deze krant of op https://www.eilandennieuws.nl/pagina/Abonnement en regel vandaag nog je abonnement.