Pacem

Je moet als huisarts soms even je hoofd leegmaken van het getob van je patiënten en je richten op iets anders. Even de denkspieren tot rust laten komen. Zeker als je zo wankelmoedig en ADHD-achtig bent als schrijver dezes. Hoe je dat doet, ligt voor de hand. U weet het. Ik weet het. Het is een open deur: Zuurdesem!
Op zoek naar de oermens in mezelf, doe ik tegenwoordig wat de Egyptenaren, de Sumeriers en de Kanaänieten ook al deden: brood bakken. Niet met gist uit een zakje, maar met gist uit de lucht, gevangen in een zuurdesem. Zo een zuurdesem is niets anders dan een papje in een potje in je koelkast. Je neemt er wat van om er water en bloem bij te doen en je krijgt een brooddeeg. Het klinkt zo eenvoudig, maar er schuilt een hele wetenschap achter dat papje. Ik lees tegenwoordig niet alleen medische vak-artikelen, maar op hetzelfde PubMed lees ik studies over gistculturen en bacterie-evenwichten en hun effecten op deegconsistentie.

Een zuurdesem is namelijk een levend wezen met een geheel eigen karakter, smaak en natuurlijk afweersysteem. De oudste is 172 jaar oud en woont in een bakkerij in San Francisco. Zuurdesems, eten, drinken en groeien. Ze laten zelfs windjes. De meeste desembakkers geven hun desem een naam en zijn voorzichtiger met hun desem dan met hun kinderen. Je moet er namelijk goed voor zorgen, anders worden ze ziek. Reken dus maar dat ik mijn desem (ik heb haar alliteratief Donna genoemd) verzorg als een wijkverpleegster en dat ik op mijn computer een spreadsheet heb met temperatuur, rijsvermogen, bloemsoorten en voedingsschema’s.

Donna hoeft maar te kuchen of ik duik de internetforums op om te leren over hoestklachten bij rogge-desems. Ja, het is een heel ontspannende hobby. Als een desembrood mislukt, moet en zal ik weten wat ik verkeerd gedaan heb en kijk ik YouTube filmpjes totdat ik zie waar ik gefaald heb. Ik trek mezelf dan de haren uit het hoofd, kijk ik mijn patiënt Donna verwijtend aan en om een beetje bij te komen rijd ik naar mijn praktijk om een paar mensen te helpen met hun medische vragen. Een mens moet iets doen om zijn zinnen te verzetten.

Wie overigens graag ook een eigen desem in de koelkast heeft, kan er gratis bij mij een komen halen (een nakomeling van Donna, dat is een heerlijke en oersterke desem) via mijn blog: desemblog.nl.