Billy Snoep (Foto: Sam Fish).
Billy Snoep (Foto: Sam Fish).

Klein op Goeree-Overflakkee, maar groot op Twitch

Algemeen

DEN BOMMEL - Billy is voor velen misschien geen bekend figuur op Goeree-Overflakkee. Toch zijn er veel mensen in Nederland die haar wel kennen. Billy Snoep is namelijk best een grote naam op streamingswebsite Twitch.

Door Sam Fish

Billy Snoep (21) was zes toen ze met haar ouders en zusje naar Den Bommel verhuisde. “Heel eerlijk? Ik wilde meteen weer weg,” zegt ze lachend. “Ik kwam uit de grote stad en dit was volledig anders. Veel te rustig en er was niets te doen. Inmiddels woon ik nu drie maanden in Heerhugowaard met mijn vriend en dat bevalt goed. Dat is dan weer een mooie tussenstap van een stad en een dorp. Het is er niet zo druk als in de stad, maar het is er zeker niet zo stil als hier.”

Toch kan ze het eiland wel waarderen. “Ik snap wel dat we hier kwamen wonen en ik snap ook dat mensen het fijn vinden om hier te wonen. Het is hier heerlijk voor kinderen, want je kunt gewoon op straat spelen en het is hier erg veilig. Het fijnste is ook wel dat het strand zo dichtbij is. Ik denk alleen dat we in het verkeerde dorp zijn komen wonen. Den Bommel is gewoon te stil voor mij.”

Gamen 

Al sinds haar veertiende ongeveer zit Billy helemaal in de wereld van het gamen. “Dat begon met de Wii van mijn zusje en met mijn eigen Nintendo DS,” vertelt ze. “Ik kwam een spelletje tegen, genaamd Professor Layton. Ik vond het een geweldig spel en wilde mensen vinden die ook dit spel speelden. Daar kon ik misschien tips uithalen en dat soort dingen.” Zo kwam ze bij het Twitchaccount van Rick Broers, ook wel bekend als SerpentGamePlay. “Hij speelde het spel ook en ik vond dat erg leuk om te kijken.”

Zo kwam het dat Billy een fan account maakte op Twitter, waarop ze berichten plaatste over het spel. Maar ze postte ook als er een nieuwe video van Rick online kwam te staan. De twee kwamen in contact en begonnen uiteindelijk zelfs te daten. “Sinds februari zijn we nu vier jaar samen,” vertelt ze blij. “En nu wonen we dus alweer drie maanden samen.”

Twitch 

Inmiddels streamt Billy zelf ook al een aantal jaren op Twitch. Dat is een livestream-site die populair is bij gamers en waarmee je live gameplay kunt delen. Zo kunnen anderen ze in realtime bekijken en erop reageren. Maar naast gamen maakt de variety stream z’n opkomst. Streams waarin wordt gebakken, uit een vliegtuig gesprongen of streams die ingezet worden voor het goede doel om geld op te halen. Eigenlijk is alles mogelijk op het platform.

Gamen en video’s maken op Twitch is echt niet het enige dat Billy doet. “Ik zit nu in het eerste jaar van de pabo, ik wil juf worden. Dat lijkt me geweldig.” En dat de twee goed samen gaan, blijkt wel weer. “Ik heb er echt totaal geen moeite mee om te praten voor publiek en door Twitch heb ik ook geleerd hoe ik moet reageren als er iets fout gaat. Dat kan erg goed van pas komen voor de klas.”
Toch moet ze even gas terug nemen. “Ik zit op dit moment thuis met een burn-out,” laat ze weten. “School en Twitch kunnen heel goed samen gaan, maar ik leg te veel druk op mezelf. Ik had het idee dat ik bijna elke dag wel moest streamen en de pauzeknop heb ik nooit kunnen vinden. Dus het is een beetje te veel geworden. Ik doe het nu even rustig aan en als ik het straks weer op kan pakken, dan ga ik echt grenzen stellen. Drie of vier keer in de week streamen in plaats van zes keer. Even goed die balans zoeken voor mezelf, zodat ik ook tot rust kan komen tussendoor. Het moet wel leuk blijven, natuurlijk.”

Grote variatie

Er zijn diverse platforms waarop je kunt streamen. Zo kun je live gaan op Instagram en Facebook, je kunt een livevideo starten op YouTube en dan is er Twitch. “Ik heb voor Twitch gekozen omdat dat meer mijn publiek is. Op YouTube is er toch een wat jonger publiek. Daar is niets mis mee, maar dat is het gewoon niet voor mij. Dus daarom heb ik echt specifiek voor Twitch gekozen. Op Facebook en Insta kun je wel live gaan, maar dat is niet helemaal wat ik zocht.”

En daarnaast is ook het aanbod op Twitch gigantisch. “Je hebt hier echt voor iedereen wel een passend kanaal,” bevestigt ze. “Er streamen kunstenaars, je kunt kijken naar dansers, games natuurlijk en er zijn zelfs wandelaars die hun wandelingen streamen. Je kunt er echt voor alles terecht en dat is precies wat ik er zo leuk aan vind. En op mijn kanaal is er ook niets hetzelfde. Ik speel niet maar één spel, mensen komen echt naar mij toe voor de variatie. Ik speel verschillende spellen, maar ga ook wel eens live voor een ritje naar de McDonald’s met vrienden en ik maak mijn huiswerk met Twitch. Als ik bijvoorbeeld een knutselopdracht moet doen voor de pabo, dan doe ik dat met een livestream. Het is heerlijk om met mensen te kletsen als ik dat aan het doen ben.”

Hechte community

Maar Billy streamt niet alleen zelf, ze kijkt ook veel naar anderen. “In het begin was dat wel om inspiratie op te doen, maar dat is al een lange tijd niet meer het geval. Deze mensen zijn nu mijn vrienden en ik kijk dus omdat we vrienden zijn,” legt ze uit. “We zijn een heel hechte community en het is leuk om te zien wat anderen zoal doen. We gunnen elkaar de wereld.”

Dat blijkt ook wel als Billy haar nominatie voor een Best Social Award afslaat. “Ik was genomineerd in de categorie ‘Beste Twitcher’, maar ik vond het niet zo eerlijk. Op dit moment ben ik niet aan het streamen, dus ik vond niet dat ik de nominatie verdiende. Daarom heb ik hem afgeslagen. Maar misschien komt de prijs toch wel onze kant op, want mijn vriend is ook genomineerd voor die award. Hij heeft een heel loyale groep volgers, die altijd wel stemmen. Als hij genomineerd is voor een prijs waarbij mensen mogen stemmen, dan wint hij 9 van de 10 keer wel. Dus wie weet.”

Volg Billy

Kijk je graag livestreams op Twitch of ben je eigenlijk wel benieuwd naar wat Billy allemaal doet online? Volg haar dan op alle sociale media platforms onder de naam ‘BenBillyKwijt’. “Die naam was een beetje een grapje,” vertelt ze lachend. “Twitter had mijn account geschorst, omdat ze dachten dat ik nog geen 18 was. Dus ik was Billy kwijt en dat is er een beetje in gebleven.”

En wil je zelf eigenlijk ook wel beginnen met streamen op Twitch? Dan heeft Billy nog wel een tip voor je: “Gewoon doen. De eerste stap in het streamen is vaak de grootste drempel. En het is belangrijk dat je blijft praten, ook als er nog niemand zit te kijken. Als mensen namelijk een stream aanklikken en er wordt niet gepraat, dan blijven ze ook niet hangen. Dus wat je ook doet, blijf hardop praten. En heb lol in wat je doet.”