Jan Pieterse pleit voor een grote rol van de eilandelijke agrariërs en tuinbouwers bij de voedselvoorziening. (Foto: Adri van der Laan)
Jan Pieterse pleit voor een grote rol van de eilandelijke agrariërs en tuinbouwers bij de voedselvoorziening. (Foto: Adri van der Laan) Foto: Adri van der Laan

Jan Pieterse uit Oude-Tonge vraagt medewerking voor 'energiezuinig wonen met bijbehorende leefstijl'

OUDE-TONGE - Jan Pieters is - misschien wel meer dan de doorsnee eilandbewoner - erg met zijn leefomgeving begaan. Verschillende publicaties in de afgelopen tijd hebben hem er toe gebracht om de samenleving op Goeree-Overflakkee duurzaam in te richten met vrij eenvoudige middelen. Maar hiervoor is goede samenwerking van overheden nodig.

Door Adri van der Laan

Publicaties van onder meer de Rabobank en in streekkranten hebben Jan Pieterse tot nadenken gezet. Discussie over het duurzaam inrichten van de samenleving zijn er volop: schaliegas, windmolens, 'groene' elektriciteit en ga zo maar door. Pieterse zou echter graag meer resultaten zien. En dat er dingen aangepakt zouden worden die binnen ieders bereik liggen. De Oude-Tongenaar heeft vooral op het gebied van de woningbouw goede plannen, die eenvoudig zijn uit te voeren, "maar hiervoor heb ik wel medewerking van de overheid en wetenschap nodig".

Energiezuinig wonen

Eén van de speerpunten van Pieterse is het 'energiezuinig wonen'. Hoewel er op het eiland, en daarbuiten, al tal van initiatieven zijn rondom dit punt, denkt Pieterse dat hier nog wel wat te winnen is. Hij noemt een combinatie van het bouwen van energiezuinige woningen en het aanpassen van de leefstijl.

Graag zou Pieterse zien dat deze energiezuinige woningen op grote schaal gebouwd gaan worden. Voor deze woningen is geen extern geld nodig. De bewoners financieren het zelf.

Eilandelijke ondernemers

Volgens Jan Pieterse zouden de woningen gebouwd moeten worden door plaatselijke ondernemers en zou men ook voor de levensbehoeften terecht moeten bij regionale bedrijven. "Tegen een goede prijs zou er voedsel ingekocht moeten worden bij land- en tuinbouwers op het eiland. Daarmee zou men ook voor een deel in de eigen voedselvoorziening kunnen voorzien en dan alleen verbouwen wat nodig is, met weinig afval of voedselverlies".

'Groene groei'

Jan Pieterse heeft het over 'groene groei'. Deze term werd gebezigd door een bijdrage in Dichterbij, het ledenmagazine van de Rabobank Goeree-Overflakkee. Rabo-econoom Hans Stegeman plaatste vraagtekens bij de 'groene groei' omdat hij vindt dat deze alleen maar kan slagen als dit breed gedragen wordt in de hele wereld. Volgens Pieterse zou een breed draagvlak op Goeree-Overflakkee een goed begin zijn.

Pieterse zou graag met mensen in contact komen die de weg weten in het doolhof van wet- en regelgeving om zo tot uitvoering van zijn plannen te komen. Goedkeuring van de Europese Unie en de Nederlandse overheid zijn hierbij van groot belang om de plannen te laten slagen.

Belangstellenden kunnen contact met hem opnemen: ja.pieterse@telfort.nl of 06-47782839.