Afbeelding

Flakkees kampioenschap kruukplaetjes bakken

Vervolg van de voorpagina

Het kruukplaetje, gebakken volgens een vaststaand, traditioneel recept, behoort tot het cultureel erfgoed van Goeree-Overflakkee. Waarom het zo speciaal is? “Het is een lekker en bijzonder koekje”, zegt Gerdie Schellevis. “De ingrediënten zijn eenvoudig en goedkoop. Het grote voordeel is dat je geen oven nodig hebt, want kruukplaetjes worden in de koekenpan gebakken. Vroeger gebeurde dat zelfs op de plaat van de kachel. Als je ‘grôôs’ bent op het eiland is het daarom erg leuk om aan dit kampioenschap mee te doen.”

Bertrand van den Boogert weet dat kruukplaetjes ook een rol speelden in de visserij. “De vissers namen ze mee de zee op, want je kunt ze lang bewaren. In Vlaardingen is er trouwens een koekje met dezelfde smaak als die van een kruukplaetje: het ijzerkoekje. Dit wordt in een ijzer gebakken en heeft daarom een soort wafelstructuur.”

Drie verschillende rondes

Deelnemers aan het Flakkees Wereldkampioenschap Kruukplaetjes bakken kunnen meedoen met drie verschillende rondes, die gelijktijdig plaatsvinden. De resultaten worden beoordeeld door een deskundige jury, die bestaat uit Meester Boulanger Peter Bienefelt, eigenaar van Atelier du Pain, Jeannette Kastelein, eigenaresse van SOOF catering en Greet de Kooning-Hommes, die als oud-burgemeester en oud-voorzitter van de culturele raad de cultuur van Goeree-Overflakkee een warm hart toedraagt. Zij zullen zich buigen over alle ingeleverde baksels en specialiteiten.

Ronde 1: Kruukplaetjes volgens aangeleverd recept (10 stuks)

In de eerste ronde worden er kruukplaetjes gebakken volgens het aangeleverde, traditionele recept. Deze worden door de jury beoordeeld op uiterlijk, smaak en presentatie.

Ronde 2: kruukplaetje plus – ‘mit je eige reut’

Bak de kruukplaetjes hoe je ze zelf het lekkerste vindt en verrijk ze met jouw unieke ingrediënten. Ook deze koekjes worden beoordeeld op uiterlijk, smaak en presentatie.

Daarnaast lever je op het bijgeleverde formulier je ingrediëntenlijst + recept aan.

Ronde 3: Kruukplaetjes – ‘doe mar un end’ 

(voldoende om beoordeeld te worden door een jury van 6 personen)

Van taart tot nagerecht – alles mag! Als het kruukplaetje of de unieke kruukplaetjessmaak maar te herkennen is.

Deze specialiteiten worden beoordeeld op uiterlijk, smaak en presentatie.

Daarnaast lever je op het bijgeleverde formulier je ingrediëntenlijst + recept aan.

Het inleveren van de Kruukplaetjes kan op dinsdag 9 en woensdag 10 november tussen 10:00 en 17:00 uur in het Streekmuseum, Kerkstraat 4-12, Sommelsdijk

Jurering en prijsuitreiking

Het staat de deelnemers vrij te kiezen aan welke ronde(s) ze willen meedoen, benadrukt Van den Boogert. “Zo kun je met één ronde meedoen, maar ook met alle drie de rondes.” In elke ronde is een eerste, tweede en derde prijs te verdienen. De jurering vindt plaats op donderdagavond 11 november. Dan presenteert Joost Drenthe in ‘Het Prieel’ van recreatiecentrum De Staver zijn nieuwe Flakkeese boek “VROM KIEKE”, waarin Flakkeese recepten en anekdotes staan. De winnaars worden nog diezelfde avond bekend gemaakt. Zij krijgen telefonisch bericht, of horen de uitslag live als ze aanwezig zijn bij de boekpresentatie. De gewonnen prijzen zullen worden thuisbezorgd.

Van den Boogert en Schellevis zijn erg benieuwd naar de inzendingen voor het Flakkees Wereldkampioenschap Kruukplaetjes bakken. “We willen er een jaarlijks terugkerend evenement van maken”, zegt Gerdie Schellevis. Bertrand van den Boogert knikt. “Dan heeft je schoonzus tenminste ook nog kans om koekebakker van ut jaer te worden.”

Ga voor alle informatie over de wedstrijd naar www.streekmuseum.nl. Daar is ook het originele kruukplaetjesrecept te vinden. Meedoen aan de wedstrijd kost 2,50 euro per wedstrijdronde. Dit bedrag kan worden betaald bij het inleveren van de baksels.

Afbeelding