Uniek in zijn soort

In mijn werk gaat het vaak over allerlei soorten dieren. Van klein tot groot, van langzaam tot snel, van kleurrijk tot onzichtbaar en van luidruchtig tot zeer timide. Van het zachte hoempen van een roerdomp tot de schelle krassen van een kraai. Een enorme diversiteit en ieder dier is uniek in zijn soort.

Hoewel ik een enorme liefde heb voor dieren, heb ik dat ook voor mensen. Juist de verschillende contacten in mijn werk maken het zo divers en afwisselend. Soms ook wel eens ergerlijk als ik weer eens berichten zie en lees van mijn collega’s over vandalen die huisgehouden hebben in onze gebieden. Dat zijn dan de luidruchtige types die kleurrijk willen zijn met spullen van een ander. Eigenlijk zielige kleine ‘hoopjes’ die in de dierenwereld al lang verstoten waren. Nou ja, dat denk ik me dan zo in.

Maar meestal zijn het bijzondere ontmoetingen met mensen die iets gemeenschappelijks delen, namelijk liefde voor de natuur. Bijvoorbeeld een team van collega’s van een organisatie die ik dan een rondleiding mag geven door een van onze gebieden. Wanneer ik de parkeerplaats op kom rijden, zie ik al een aantal mensen met hun verrekijker in de weer. Anderen staan nog wat twijfelend met hun gympies voor de entree .. “houd ik deze wel droog tijdens de wandeling?” wordt er gevraagd. Vaak zitten er in zo’n groep vogels van verschillende pluimage.

Vorige week mochten mijn collega en ik als gids mee tijdens een vaartocht van de Zonnebloem over het Haringvliet. Rond de 70 deelnemers stapten bij Havenhoofd Middelharnis aan boord om na een lange tijd waarin niets kon en mocht, eindelijk weer eens een uitstapje te maken met gelijkgestemden. Onderweg vertelden wij aan boord meer over de natuurgebieden waar we langs kwamen: Tiengemeten, het eiland Bliek, Korendijkse Slikken, Beningerslikken, Quackstrand, de Haringvlietsluizen, Scheelhoek en het vogelobservatorium Tij. Wat was dat een mooie dag, het weer zat mee, we zagen nog een zeearend onderweg en wij hadden diverse persoonlijke ontmoetingen met de deelnemers en bemanning van de rondvaartboot. De ene kleurrijk, de ander wat stiller maar allemaal even geïnteresseerd in datgene wat Goeree-Overflakkee zo bijzonder maakt .. het water en de natuur!