INGEZONDEN

De gemeente en Oude-Tonge: niet luisteren maar brengen

Vanavond (28 september) aanstaande organiseert de gemeente een inwonersavond, om te horen wat er onder de bevolking leeft. Als de gemeente(-raad) nog niet weet wat er onder bevolking leeft, dan hebben ze de afgelopen jaren de signalen van de bevolking niet bepaald opgepakt.

De bevolking is na de storm van de windmolens, waarvan de pap al jaren eerder was gestort, vervolgens geconfronteerd met ontwikkelingen op Bedrijven Park Oostflakkee. Zoals de naam aangeeft, was het de bedoeling kleinschalige, milieuvriendelijke bedrijven toe te laten. Vervolgens gooit de gemeente alle remmen los, wat pas in 2021 duidelijk werd. Dat losgooien vond plaats in 2013, met instemming van de gemeenteraad. Dus is er een biovergassingsinstallatie gekomen, zijn er staalslakken gestort, de bouw van een bioboardfabriek mogelijk gemaakt en tot slot zijn er vergevorderde plannen voor een megadistributiecentrum.

Door de gemeente wordt geschermd met werkgelegenheid. Wat niet wordt aangegeven, is dat 80% daarvan ingevuld moet worden door arbeidsmigranten, waar gaan we die huisvesten? Dorpsraad Oude-Tonge heeft geen behoefte wederom alles wat leeft te herhalen. Wij vragen de gemeente het dorp eens te leveren, rekening te houden met de gevolgen van alle plannen.

Zorg voor het volgende:
- Een af- en oprit die de N59 direct op de BPO aansluiten, dit voorkomt problemen met fietsers en landbouwverkeer dat nu langs het BPO komt.
- De gemeente is bezig met planontwikkeling voor de kern van Oude-Tonge maar daarvoor is geld nodig; als er miljoenen gegaan zijn naar andere dorpen, dan verwachten we ook concrete toezeggingen voor Oude-Tonge.
- Woningbouw: er sleept al 4 jaar besluitvorming over woningbouw op het campingterrein, waar wachten we op? Wel kan er plotseling een plan voor de ontwikkeling op het terrein van de oude gasfabriek behandeld worden.

Kortom: Gemeente kom over de brug, anders heeft de inwonersavond geen zin. Onrust is niet goed te praten met verhalen, concrete toezeggingen zijn nodig.

Dorpsraad Oude Tonge