Afbeelding

De Zonnebloem verzorgde een ‘zonnige’ tocht op het Haringvliet

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vanwege de gevolgen van het rondgaan van het coronavirus is het voor veel organisaties lange tijd onmogelijk geweest om activiteiten te organiseren. Dit was ook het geval bij de eilandelijke afdeling van de Zonnebloem. Maar afgelopen dinsdag was het zover. Men kon weer bij elkaar komen en wel tijdens een bijzondere gelegenheid: een rondvaart op het Haringvliet.

Tekst en foto’s: Adri van der Laan

Vorige week dinsdag was een zonovergoten dag toen de loopplank van de rondvaartboot Frisia werd uitgeschoven op het Havenhoofd van Middelharnis. Een groep van tachtig mensen was te gast van de afdeling Goeree-Overflakkee van de Zonnebloem. Dit uitje was uiterst welkom, want velen hadden een eenzame tijd achter de rug.

“We mogen weer”, zo begroette Elly Spahr van der Hoek van de eilandelijke afdeling, de gasten van die dag in haar welkomstwoord. Ze gaf aan heel blij te zijn dat de activiteiten van de Zonnebloem weer konden worden opgepakt. Ze noemde de dag “een cadeautje” en hiermee doelde ze onder meer op de zomerse omstandigheden - op Prinsjesdag - waaronder dit uitje mocht plaatsvinden.

De afdeling Goeree-Overflakkee van de Zonnebloem organiseert jaarlijks een aantal uitjes of gezellige bijeenkomst voor mensen met een fysieke beperking. Een paar jaar geleden had toenmalig boswachter van Natuurmonumenten Ted Sluijter het plan geopperd om met de gasten van De Zonnebloem een varende excursie te houden over het Haringvliet want Natuurmonumenten beheert verschillende gebieden aan de rand van het Haringvliet. Door de beperkingen die het coronavirus met zich meebracht kon een dergelijke tocht nog niet worden georganiseerd. Dit tot afgelopen dinsdag. Ondertussen is boswachter Sluijter met pensioen gegaan. Daarom waren twee andere collega’s van Natuurmonumenten, de boswachters Chantal van Burg en Mathieu Olgay, graag bereid gevonden om deze dag als gids te fungeren. Zij zorgden die dag voor de ‘groene informatie’. Hun uitleg bij de verschillende gebieden tijdens de rondreis werd dan ook aandachtig gevolgd. De tocht ging langs verschillende natuurgebieden (beheerd door zowel Natuurmonumenten als Staatsbosbeheer).

Natuurgebieden

Terwijl de Frisia de tocht aanving vertelden de boswachters iets over de prachtige ‘natte’ natuur in en rondom het Haringvliet. De tocht voerde richting Stad en Den Bommel om vervolgens voor de Haringvlietburg langs de noordkant van het Haringvliet richting de sluizen te varen. Onderweg werd op verschillende plaatsen uitleg gegeven over de verschillende gebieden die in het kader van Delta Natuur zijn aangelegd. Tijdens de tocht werd wat langer stilgestaan bij enkele ‘hotspots’ in het Haringvliet, zoals het eiland Tiengemeten, het vogeleiland Bliek, recht voor de haven van Middelharnis, de Haringvlietsluizen en Vogelobservatorium Tij. Natuurlijk ontbrak ook de info niet over de uitvoering van ‘het Kierbesluit’ waarmee er in een klein deel van het Haringvliet zout water wordt binnengelaten om trekvissen de gelegenheid te geven om beter te acclimatiseren in het Haringvliet voordat ze weer verder de rivieren op trekken.

Zeearend

Zo rond de lunch die natuurlijk aan boord werd verzorgd, was er nog een ‘gelukje’ want in de buurt van de Beninger Slikken werd de zeearend waargenomen. Deze reusachtige roofvogel met bijnaam ‘vliegende deur’ krijgt steeds meer vaste grond onder de voeten in deze regio.

Zo rond vier uur in de middag meerde de Frisia na een mooie tocht over het spiegelgladde Haringvliet, weer af in de haven van Middelharnis. De gasten konden terugzien op een prachtige dag waarin ze naast het genieten van de natuur en de zon op het zonnedek ook weer eens met elkaar konden bijpraten want velen hadden elkaar al lange tijd niet meer gezien.

De Zonnebloem

De vrijwilligers van de afdeling van De Zonnebloem konden eveneens terugzien op een bijzonder mooie dag. Elly Spahr van der Hoek van de afdeling Goeree-Overflakkee vertelt dat het bijna twee jaar geleden is dat er voor het laatst een uitje is georganiseerd door de Zonnebloem. “Daarom beschouwen veel van onze gasten deze dag als een soort reünie”, geeft Elly aan. “En daar doen we het voor”. De Zonnebloem vindt het belangrijk om mensen bij elkaar te brengen. Want ook in deze tijd is, vooral voor mensen die een lichamelijke beperking hebben, een tijd van eenzaamheid.

Zij hoopt dat er nu een periode aan zal breken waarin de vrijwilligers van de Zonnebloem weer meer activiteiten kunnen organiseren. Daarom heeft men voorzichtig weer wat activiteiten gepland. Zo is er in oktober een bingo en later een wellicht een high tea. “We organiseren niet alleen grote activiteiten, zoals uitjes. We zijn ook actief ‘in het klein’. Vrijwilligers van ons zijn beschikbaar als mensen gezelschap willen bij bijvoorbeeld naar een museum willen of een tentoonstelling willen bezoeken. Dan kan er een vrijwilliger van ons meegaan om die mensen een mooie dag te bezorgen”. Evenals bij andere organisaties zijn ook bij de Afdeling Goeree-Overflakkee van De Zonnebloem vrijwilligers welkom.

Iedereen die van de ‘diensten’ van De Zonnebloem gebruik wil maken kan zich via de landelijke website melden. “Iedereen die aan onze activiteiten deel wil nemen is welkom”, verzekert Elly. “Sommigen denken dat je lid van De Zonnebloem moet worden om deel te nemen, maar dit is niet het geval. Je kan donateur worden maar dit is niet verplicht om deel te nemen aan onze activiteiten. Iedereen vanaf 18 jaar met een lichamelijke beperking is welkom”.

De Zonnebloem

De landelijke organisatie verwoordt op haar website haar missie als volgt: ‘Nationale Vereniging de Zonnebloem verrijkt het leven van mensen met een lichamelijke beperking en dat van haar vrijwilligers door sociale en recreatieve activiteiten mogelijk te maken”.
Verder streeft de organisatie “naar een samenleving waaraan mensen met een lichamelijke beperking zorgeloos en vanzelfsprekend kunnen deelnemen. ‘Zorgeloos’ betekent hier dat iemand met een lichamelijke beperking niet gehinderd zou mogen worden door meer praktische zorgen dan ieder ander”.
Wie zich aan wil melden als vrijwilliger of als gast kan dit doen via de website www.zonnebloem.nl/goeree-overflakkee.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding