Bank en Bosser, auteurs van boek over de 25 Nederlandse eilanden (Foto: Bob Bronshoff).
Bank en Bosser, auteurs van boek over de 25 Nederlandse eilanden (Foto: Bob Bronshoff).

Gevarieerde Maand van de Geschiedenis loopt door tot november en voorjaar 2022

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Aan het werk. Dat is het landelijke thema van de Maand van de Geschiedenis en dat is ook het thema dat in oktober op Goeree-Overflakkee centraal staat. De organisatoren hebben een gevarieerd programma samengesteld, dat niet beperkt blijft tot de themamaand.

Door Kees van Rixoort

De eilandelijke aftrap van de Maand van de Geschiedenis is op zaterdag 2 oktober: een komisch toneelstuk op het Marktveld, vlak bij het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Het stuk speelt zich af op het door de Fransen gebouwde fort bij Ooltgensplaat. De Oranjegezinden komen in verzet en proberen het fort te veroveren. En dat allemaal verpakt in een verhaal, waarin liefde en spionage niet ontbreken.
Er staan twee voorstellingen op het programma: om 13.30 en om 15.30 uur. De toegang is gratis. Na afloop gaat de pet rond. Het Streekmuseum serveert koffie met wat lekkers.

Kijk op de website van het Streekmuseum welke coronaregels op dat moment gelden.

Lezing Jan Bank

Tijdens de Avond van de Geschiedenis op donderdag 14 oktober geeft historicus Jan Bank een lezing in het Diekhuus. Wat de bezoekers te horen krijgen, is geïnspireerd op ‘Omringd door water’, het boek dat Bank samen met Doeko Bosscher recent schreef over de 25 Nederlandse eilanden. Daarbij zal hij vooral inzoomen op Goeree-Overflakkee.

De lezing begint om 19.30 uur. De toegang bedraagt 5 euro. Vooraf reserveren kan via de websites van de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en het Streekmuseum, www.bzhd.nl en www.streekmuseum.nl, of aan de balie van de bibliotheek.

Autopuzzeltocht, hapjes

Na het succes van de autopuzzeltochten West en Oost, die het Streekmuseum heeft herdrukt, is er nu ook een tocht Midden. Deze is op zaterdag 16 oktober voor het eerst verkrijgbaar voor 5,50 euro. Tijdens de autopuzzeltocht Midden, die overigens ook met de fiets goed te doen is, komen allerlei wetenswaardigheden over het eiland aan bod, afgewisseld met puzzels, raadsels en zoekopdrachten. De tocht is een reis over verlaten dijken en langs vergeten weggetjes.

Diezelfde dag is er in het Streekmuseum gebak van andere eilanden te koop. Het gaat om hapjes uit Ierland, Kaapverdië, Malta, Cyprus en IJsland. Op is op. Het Streekmuseum is open van 10.00 tot 17.00 uur. Wie die dag meer dan 20 euro besteedt in het museum, ontvangt een gratis boekje uit de serie wandelpuzzeltochten van het Streekmuseum.

WK kruukplaetjes bakken

Een onderdeel van het programma waarbij je echt zelf aan het werk gaat, in je eigen keuken, is het WK kruukplaetjes bakken. Meedoen kan in drie categorieën: gewone kruukplaetjes, bijzondere (met wat extra’s) en ‘doe maar ’n end’: kruukplaetjes als onderdeel van bijvoorbeeld ijs, taart et cetera.
Deelnemers aan het WK kunnen hun baksels op dinsdag 9 en woensdag 10 november inleveren bij het Streekmuseum (tussen 10.00 en 17.00 uur). Een deskundige jury beoordeelt de resultaten en bepaalt de drie winnaars per categorie. Alle deelnemers ontvangen een presentje.

De uitreiking van de prijzen is op 11 november in het Prieel. Dit als onderdeel van een programma vol verhalen, muziek en de presentatie van het nieuwe boek van Joost Drenthe. Het boek heet ‘Vrom Kieke, terugkijken naar toen Flakkee nog een eiland was’, en bevat een keur aan verhalen, anekdotes en recepten.

Sint-Elisabethsvloed, Statendam

Op 18 november is het zeshonderd jaar geleden dat de Sint-Elisabethsvloed het zuidwesten van Holland teisterde en de landkaarten voorgoed een ander aanzien gaf. Op diverse locaties in de delta zijn herdenkingen. Zo ook op Goeree-Overflakkee, waar dijkgraaf Jan Bonjer een lezing geeft over deze grote ramp. Hij geeft zijn eigentijdse visie op het leven met water in de regio.
De lezing is op donderdagavond 25 oktober in de Emmaüskerk te Middelharnis. Aanvang 19.30 uur. Behalve de dijkgraaf spreekt Jan Lokker over de aanleg van de Statendam tussen Goeree en Overflakkee, die dit jaar 270 jaar geleden plaatsvond.
Op 18 november, zeshonderd jaar na de Sint-Elisabethsvloed, is het Streekmuseum ’s avonds geopend.

Zo loopt de Maand van de Geschiedenis door tot na oktober. En nog verder, want er staat nog meer historiebeleving op het programma. In het voorjaar van 2022 komt er een re-enactgroep naar Ouddorp om de Franse tijd te laten herleven. Houd de krant in de gaten voor nadere informatie.

De Maand van de Geschiedenis op Goeree-Overflakkee is een initiatief van historische vereniging De Motte, het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en het waterschap Hollandse Delta. De gemeente Goeree-Overflakkee heeft een subsidie verstrekt.