OKRR is en blijft tegen ontwikkeling in plangebied Ouddorp Bad Oost

OUDDORP - Dit keer met onderbouwing van argumenten, op basis van inzage en lezing van de stukken, heeft Ouddorp Kust Ruimte Rust in een nieuwsbrief een tweede reactie gegeven op de planontwikkeling Ouddorp Bad Oost. De eerste reactie, twee weken geleden, was niet zorgvuldig omdat in de toelichting zelf werd aangegeven dat OKRR het recente dossier nog niet had gelezen en zich baseerde op publicaties in media. 

Door Jaap Ruizeveld

"Nu wij het plan hebben bestudeerd zien wij dat er vrijwel niets is veranderd ten opzichte van 2019. Alleen de gekozen procedure is anders. Waarom zou het projectplan nu dan wel mogen doorgaan? Wij hebben veel argumenten waarom dat niet zou moeten gebeuren", stelt OKRR. "Wij zijn en blijven tegen het plan. De vergunning moet niet worden afgegeven." 

Het plan omvat een hotel met 40 kamers en bij het hotel horende functies, zoals receptie, bar, restaurant en andere faciliteiten voor de hotelgasten, 40 woningen voor recreatie, permanente- en deeltijdbewoning, nieuwe wegen, 98 parkeerplaatsen, fietspaden en stoepen en diverse bijgebouwen zoals een grote fietsenstalling. Het verkeer neemt door dit plan met 445 motorvoertuigen per etmaal toe.

Landschappelijk

OKKR: "Waarom zijn we tegen? Het belangrijkste bezwaar tegen het plan is landschappelijk van aard. Het gaat ons vooral om het verdwijnen van de agrarische grond. Juist het akkerland met bloemen en andere gewassen, dicht bij het centrum van Ouddorp, vinden wij het beschermen waard. De ruimtelijkheid die je ervaart als je de dorpskern en het zandwallengebied uit gaat, net als aan de Westzijde richting de vuurtoren. Waarom moet die ruimtelijkheid daar wel beschermd worden en hier niet? In het plan staat: er dient tussen de kern Ouddorp en de duinen - zowel ruimtelijk als functioneel - een betere verbinding te komen. Daarom is dit bouwplan nodig. OKRR ziet niet in waarom een nieuwbouwwijk en een hotel een verbetering van deze verbinding betekenen. Wij kiezen voor een open gebied met akkerbouw."

Afwijkende procedure

OKKR vervolgt: "En dan de nu door de projectontwikkelaar ingezette afwijkende procedure. Een aanvraag omgevingsvergunning zonder wijziging bestemmingsplan. Waarom wordt hiervoor gekozen? Deze afwijkende procedure mag juridisch gezien alleen gebruikt worden als de activiteit niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening. Wij vinden dat de aanvraag op dit punt flink te kort schiet en op talrijke punten niet is ingevuld en ook niet is uitgewerkt”, aldus OKRR in haar tweede Nieuwsbrief over de vergunningaanvragen plangebied Ouddorp Bad Oost.