Afbeelding

Concert Fiori Musicali: Vertroostende hoop

MIDDELHARNIS – Vertroostende hoop. Dat is het thema van het concert dat kamerkoor Fiori Musicali geeft op zaterdag 2 oktober. Het concert vindt plaats in de hervormde kerk te Middelharnis, aanvang 20.00 uur, en is gratis toegankelijk.

Het kamerkoor staat tijdens dit concert onder leiding van André Poortvliet, gespecialiseerd in oude muziek en barok. Het programma – met werken van Schütz, Bach en Distler – heeft een boodschap: troost in moeilijke tijden. Van de treurnis bij Schütz via de hoop op een eeuwig leven in de Bach-cantate naar de lofprijzing bij Distler.

‘Fiori’ brengt Musikalische Exequien van Heinrich Schütz (1585-1672) ten gehore, gevolgd door de cantate Gottes Zeit is die allerbeste Zeit en het motet Lobet den Herrn van Johan Sebastian Bach (1685-1750) en twee motetten van Hugo Distler (1908-1942): Ich wollt, daß ich daheime wär en Lobe den Herren, den mächtigen König der Ehren.

Volgens André Poortvliet liggen de stukken van de drie componisten in elkaars verlengde. “Bach grijpt terug op Schütz en Distler voegt iets nieuws toe aan de traditie. We brengen meesterwerken van Bach, een stuk voor een begrafenis en als contrast uitbundiger werk. Het concert als geheel is gevarieerd.”

Met uitzondering van de twee stukken van Distler, die a capella zijn, is er muzikale begeleiding van het barokensemble Concert of Voices. Noël Casteleyn (bas) en Marlotte van ’t Hoff (sopraan) zingen solo.

Mede dankzij een donatie van het Nipius-Roos Fonds is het concert gratis toegankelijk. Na afloop is er wel een collecte. Reserveren is verplicht, dat kan via fiori-musicali.nl. Plaatsnemen in de kerk kan met inachtneming van anderhalve meter afstand en zonder klachten die op corona kunnen wijzen.