Afbeelding

Gemeenteraad op werkbezoek bij Eilandmarketing

OUDDORP - De gemeenteraad bracht op donderdagavond 16 september een werkbezoek aan Eilandmarketing Goeree-Overflakkee. Locatie was de inspirerende chirocheifabriek in Ouddorp. Hier werden de raadsleden ontvangen en bijgepraat over alle activiteiten, resultaten en plannen van de stichting. Tot slot stond een rondleiding in het vernieuwde Inspiratiepunt in Ouddorp op het programma.

Bestuursvoorzitter Jeroen den Hollander verwelkomde de groep. Hij nam de raadsleden mee naar 2012 toen er vanuit een grote groep ondernemers op het eiland de wens werd uitgesproken om gebiedsmarketing voor Goeree-Overflakkee op te pakken. Sindsdien is er veel gebeurd. Vanaf 2014 werd vanuit de ambtelijke organisatie aan de weg getimmerd om Eilandmarketing handen en voeten te geven. In mei 2019 is de zelfstandige Stichting Eilandmarketing Goeree-Overflakkee opgericht waarin Eilandmarketing en VVV Goeree-Overflakkee in een professionele organisatie zijn samengesmolten. 

Succesvol voorbeeld

Eilandmarketing Goeree-Overflakkee is verantwoordelijk voor gastheerschap én gebiedsmarketing in de breedste zin van het woord. Belangrijke pijlers zijn nog steeds recreatie, wonen, werken en het bevorderen van trots onder de inwoners van het eiland. Eilandmarketing Goeree-Overflakkee is vanaf de start en nog steeds voor veel andere gebieden in Nederland een voorbeeld van hoe gebiedsmarketing succesvol opgepakt en uitgevoerd kan worden. 

Destinatiemarketing

Directeur Michel de Bruin nam de raadsleden mee in de activiteiten van Eilandmarketing in de ruim twee jaar dat de Stichting nu actief is. Behalve een reeks van nieuwe initiatieven en projecten op het gebied van wonen, werken en recreatie werd ook stil gestaan bij enkele trends in de maatschappij. Nederland is erg in trek als vakantieland. Zowel bij Nederlanders als buitenlandse vakantiegangers. En die hang naar recreatie en vrijetijdsbesteding zal de komende jaren naar verwachting toenemen. Eilandmarketing anticipeert hierop. Door te kijken hoe dit op het eiland in goede banen kan worden geleid met slim gastheerschap en spreiding van gasten op het eiland en over de seizoenen. Eilandmarketing werkt om die reden sinds een jaar met een wekelijkse bezettingsbarometer en sinds deze zomer met een druktemeter waarbij elk uur kan worden gekeken hoeveel bezoekers er zijn op het eiland en waar ze zijn. Aan de hand van die kennis kunnen plannen worden gemaakt. 

Resultaatmeting

Jos van Hoeven - een van de marketeers binnen Eilandmarketing - presenteerde de wijze waarop Eilandmarketing in toenemende mate resultaten meet. Behalve middelen als websites, digitale nieuwsbrieven en social media wordt ook steeds meer het effect van papieren communicatiemiddelen gemeten. Bijvoorbeeld de nieuwe Eropuit krant die dit voorjaar in een oplage van 40.000 stuks over het eiland werd verspreid. Aan de hand van QR-codes in de krant kan zeer goed worden gevolgd waarin de lezer is geïnteresseerd. Centraal middel binnen de marketingactiviteiten is de nieuwe website visitgo.nl die begin 2021 werd gelanceerd. Inmiddels hebben ruim 174.000 unieke bezoekers de website bezocht. Een verhoging van 500% ten opzichte van 2020. Dit najaar worden ook nieuwe websites gelanceerd op het gebied van wonen en werken op het eiland. 

Inspireren

De avond werd afgesloten met een rondleiding aan het vernieuwde Inspiratiepunt in Ouddorp, waar VVV Inspiratiemedewerkers Mirna Bogert, Marloes Tanis en Nina Kroeze de raadsleden ontvingen. In het inspiratiepunt kunnen bezoekers op een interactieve wijze inspiratie op doen en informatie krijgen over het eiland. Daarnaast kunnen ze er ook terecht voor advies, fiets- en wandelroutes, arrangementen en bijvoorbeeld kaartjes voor evenementen.