Afbeelding
Foto:

"Goeree-Overflakkee verkwanselt open kamers Ouddorp"

DEN HAAG/OUDDORP – Een drietal Ouddorpers vindt dat de gemeente Goeree-Overflakkee het kroonjuweel van zandwallen, schurvelingen en open kamers verkwanselt door toch woningbouw op één van de laatste open plekken aan de Kelderweg toe te staan.

Door Persbureau Cerberus

Om die reden vroegen zij maandag (gisteren) aan de Raad van State om het bestemmingsplan Kelderweg in de prullenmand te deponeren. Eerder keurde de gemeenteraad plan Kelderweg 1, 24, 25 goed voor de bouw van drie nieuwe woningen in bestaande lintbebouwing. Twee woningen komen in de plaats van bestaande huizen. Alleen in de nu nog open kamer op Kelderweg 24 is ruimte voor een gloednieuwe woning. En dat viel helemaal verkeerd bij de direct omwonenden. Zij vinden dat de gemeente maar wat aan rommelt met haar eigen - en het provinciale beleid om het karakteristieke zandwallen- en het schurvelingenlandschap zoveel mogelijk te beschermen. Dat betekent volgens tegenstanders, Geert Hof en Klaas Aleman, niet dat je zo maar even één van de laatste open kamers langs de Kelderweg vol laat bouwen.

Toch gaf de gemeentelijke vastgoedman M. Honders toestemming voor een extra woning. Want die maakt deel uit van een ruimte-voor-ruimteproject. Omdat Honders op Kelderweg 1 een aantal oude bedrijfsgebouwen en erfverharding door een woning vervangt, bleef er nog voldoende sloopruimte over voor de bouw van één nieuwe woning.

Landschapsadvies

En die mag hij in de open kamer op 24 bouwen, tenminste als de Raad van State daar ook mee eens is. Buurman Aleman zei dat de gemeenteraad nooit toestemming had gegeven als Honders alleen een bouwplan voor de open kamer op nummer 24 had ingediend, "dit mag alleen maar omdat het op een grote hoop is gegooid".

Volgens de raadsman van de tegenstanders had de gemeente niet zonder meer af mogen gaan op een landschapsadvies dat door Honders zelf is ingediend. "Dat wekt toch op zijn minst de schijn van belangenverstrengeling." Volgens rechter en staatsraad Mieke van Diepenbeek is het heel normaal dat initiatiefnemers onderzoek doen naar hun eigen bouwplannen. "Het gaat er de Raad van State alleen om of het gemeentebestuur onderbouwde keuzes maakt die van een goede ruimtelijke ordening getuigen." Woningbouwer Honders zei dat hij de beste zandwallen- en schurvelingendeskundige heeft ingeschakeld en dat die onafhankelijk is. "Het is in dit geval echt niet zo dat wie betaalt bepaalt." Uit het onderzoek bleek dat de open kamer op Kelderweg 24 landschappelijk niet zo waardevol is en dat daar best een woning kan komen. De buren geloven er niets van en hopen dat de hoogste bestuursrechter er later in de uitspraak een stokje voor steekt. De uitspraak volgt binnen enkele weken.