De droogschuur voor uienzaad in Middelharnis (Foto: Kees van Rixoort).
De droogschuur voor uienzaad in Middelharnis (Foto: Kees van Rixoort).

Een beetje een Flakkeese uitvinding...

MIDDELHARNIS - Aan de Rottenburgseweg in Middelharnis staat een zwarte schuur. Het is een droogschuur, bijna honderd jaar geleden gebouwd voor het drogen van uienzaad. Zaterdagmiddag, tijdens Open Monumentendag, had Jan Both, een van de eigenaren, de deuren opengezet voor het publiek.

Door Kees van Rixoort

De droogschuur is in 1927 gebouwd door timmerman P. van Rixoord uit Middelharnis. Dit in opdracht van ene Gouswaart. Later was K. Vermaas eigenaar. Kees Mourik gebruikte de schuur lange tijd, tot een jaar of vijf geleden, als opslagplaats van alle mogelijke oude spullen.

Het drogen van uienzaad vond tot in de jaren vijftig plaats in de schuur. Die was uitgerust met een ingenieus systeem van liggers en deklagen van riet en later kippengaas over meerdere lagen. Het drogen van de uienzaadbollen was te versnellen door het openen van ventilatieluiken in de vier gevels van de schuur.

"Het is een beetje een Flakkeese uitvinding", zegt Jan Both. "Zaadhandel Hobbel in Ooltgensplaat was rond 1850 de eerste die zo’n droogschuur bouwde, al had die schuur geen luiken maar rieten rollen voor de ventilatie."

Van de vele uienzaaddroogschuren zijn er nog maar een paar over, waarvan een drietal in originele staat. Omdat ze zo zeldzaam zijn en typerend voor Flakkee – ooit bij uitstek een uien producerende regio – staan deze drie op de lijst van Rijksmonumenten. Het gaat naast de schuur aan de Rottenburgseweg om twee exemplaren in Sommelsdijk.

"Wij willen deze schuur graag in stand houden als erfgoed", zegt Jan Both. In de schuur zelf staat ook het nodige erfgoed: enkele historische trekkers en tweewielige voertuigen én nog een flinke stapel liggers en deklagen van kippengaas, ooit gebruikt om uienzaad te drogen.