INGEZONDEN:

Leg geen tunnel aan maar verbeter de Haringvlietbrug

De CDA-afdelingen Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee pleiten voor een (extra?) tunnelverbinding tussen de Hoeksche Waard en het Hellegatsplein, de verbinding met Goeree Overflakkee en West-Brabant.

Dit pleidooi slecht onderbouwd en de CDA-afdelingen Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee gaan er niet over. De Haringvlietbrug is onderdeel van Rijksweg A-29. Wie vertegenwoordigen deze CDA-afdelingen hiermee? Dit pleidooi voor een tunnelverbinding zal voor 95% doorgaand verkeer genereren. De regio heeft hier niets aan. Deze CDA-afdelingen zijn op de verkeerde stoel gaan zitten. Als het ‘Haegsche Pluche’ lonkt zal er snel gehandeld moeten worden want het aantal Tweede Kamer zetels van het CDA is in een vrije val geraakt. Bovendien zal elke rechter in Nederland in het kader van de stikstof- en CO2- crisis met dit pleidooi de vloer aanvegen. Dit pleidooi kan derhalve worden beschouwd als politiek opportunisme in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Gelukkig kan het beter, goedkoper, veiliger, sneller en milieuvriendelijker.

Het probleem is niet de Haringvlietbrug maar het exorbitant toegenomen vrachtverkeer tussen Rotterdam en Antwerpen. Dit drukke verkeer is hoofdzakelijk de oorzaak van de congestie op de Haringvlietbrug, de A-29 én de veroorzaker van de schade aan de brug en de A-29. Dit laatste wordt nog versterkt doordat vrachtwagens niet zelden veel te zwaar geladen zijn en zelden hierop worden gecontroleerd.

Het probleem wordt niet opgelost door de situatie aan het probleem aan te passen, zonder het probleem van het toegenomen verkeer op te lossen. Het CDA legitimeert daarmee het probleem en maakt het probleem hiermee groter en heeft daarmee kennelijk lak aan de stikstof- en CO2-crisis. Het sterk toegenomen vrachtverkeer geeft in de Hoeksche Waard sterke overlast t.w.; lawaai, stank, vervuiling, uitstoot en hinder en gevaar door het gebruik van sluiproutes. Op Goeree-Overflakkee speelt dit in het geheel niet. Goeree Overflakkee plukt in dit pleidooi louter de revenuen. Geen extra hinder, overlast of vervuiling of het gebruik van sluiproutes. Deze prijs betaalt de Hoeksche Waard.

Het echte probleem is dat het te goedkoop is containers over de weg te vervoeren van Rotterdam naar Antwerpen vv.. Beter is een forse tolheffing voor vrachtwagens in te voeren op het Haringvliet tracé (i.c.m. het Moerdijk tracé). Als containervervoer over de weg te duur wordt passen de grote rederijen hun vaarschema’s hierop aan en zullen containerschepen Rotterdam én Antwerpen of Zeebrugge aandoen i.p.v. één van deze havens. Het heen en weer slepen van containers over de weg van de ene haven naar de andere haven is dan niet meer nodig. Dit is sowieso niet meer van deze tijd. Het probleem lost zich dan op als sneeuw voor de zon. Bovendien minder vervuiling, lawaai en overlast in de Hoeksche Waard en daarbuiten. In het buitenland wordt het tolinstrument voor vrachtwagens al op grote schaal met succes toegepast. Waarom moet hier het wiel opnieuw worden uitgevonden? Er is voldoende data aanwezig dat beprijzen effectief is.

Het is hierbij goed te weten dat in Nederland geregistreerde vrachtwagens nu slechts zeer bescheiden wegenbelasting betalen, vaak minder dan personenauto’s. In het buitenland geregistreerde vrachtwagens betalen zelfs helemaal niets. De schade die dit verkeer aanricht aan het wegennet is buitenproportioneel groot. Om nog maar te zwijgen van de hinder, fileleed en de milieuschade die dit verkeer met zich meebrengt.

We hebben in dit wonderschone land een stikstof- en een CO2 probleem. Dit moet beide sterk worden gereduceerd. Uitbreidingen van het wegennet zonder gebruiksbeperkingen kunnen in dit verband feitelijk niet plaatsvinden en zal bij elke rechter stranden.

Beter is de Haringvlietbrug aan te passen naar twee maal drie versmalde rijstroken met een max snelheid voor personenauto’s van 80-km en voor vrachtwagens een max snelheid van 70-km, met permanente camera bewaking. Dit vergroot de capaciteit aanzienlijk en is niet ongebruikelijk. Verlaagde maximumsnelheden worden op bruggen én rond grote steden in Europa reeds grootschalig met succes toegepast. De z.g. parallelweg op de Haringvlietbrug komt in dit voorstel hierdoor geheel te vervallen.

Bouw i.p.v. deze parallelweg een nieuwe oeververbinding voor louter het overige verkeer. Dit is veruit het goedkoopst, levert milieuwinst op doordat het verkeer op de hoofdrijbanen beter doorstroomt en langzamer rijdt. Voor het overige verkeer is deze oplossing veiliger.

Nog een paar feiten: De Hoeksche Waard heeft thans met 88.100 inwoners twee hoogwaardige tolvrije oeververbindingen t.w. de Heinenoordtunnel en de Haringvlietbrug.

Goeree Overflakkee heeft thans met 50.600 inwoners maar liefst vijf hoogwaardige tolvrije oeververbindingen t.w.; Naast de belangrijkste de Haringvlietbrug zijn dit: de Haringvlietdam, de Brouwersdam, de Grevelingendam en de Volkerakbrug.

Goeree Overflakkee is hiermee een uitstekend ontsloten gebied en heeft helemaal geen extra ontsluiting nodig. Doorgaand vrachtverkeer speelt op Goeree Overflakkee nauwelijks een rol van betekenis.

Voor de Hoeksche Waard geldt als de Haringvlietbrug wordt aangepast naar twee maal drie versmalde rijstroken i.c.m. een substantiële tolheffing voor het vrachtverkeer (tol i.c.m. de Moerdijkbrug) dat deze aangepaste ontsluiting ruim voldoende is en een derde of vervangende oeververbinding overbodig maakt. Ook voor Goeree Overflakkee is dit een uitstekende oplossing.

Samenvattend. Deze oplossing is veel sneller te realiseren, heeft bij de rechter kans van slagen, is milieu effectiever, is capaciteit vergrotend, verbetert de doorstroming van het doorgaand snelverkeer, is substantieel goedkoper t.o.v. de ‘tunnelvariant’, is veiliger voor niet snelverkeer en beter voor de inter-regio t.w.; Hoeksche Waard, Goeree Overflakkee en West-Brabant.

Edwin Rietveld
Numansdorp