Ik ben een vriend…

Onze samenleving heeft dringend behoefte aan verbinding, aan vriendschappen. Vriendschap is een relatie tussen twee (of meer) personen waarbij het geslacht in wezen er niet toe doet. Vanwege de vergaande verseksualisering van onze samenleving zijn we een stuk onbevangenheid kwijt geraakt. Met dank aan de heer Freud die ons heeft leren denken in termen van seksualiteit. Daarin zou zelfs onze identiteit liggen en in ieder geval de vervulling van onze diepste verlangens of een vertaling ervan. De gevolgen ervan worden steeds meer merkbaar in onze samenleving en in het denken over vriendschappen. Met als gevolg dat in de christelijke gemeenschap er soms veel te weinig oog is voor de betekenis van vriendschappen.

Voor wie zijn we een echte vriend? Overbodig om er vriend(in) bij te zetten. Het is immers inclusief dus m/v: alles wat over een vriend geschreven wordt, geldt natuurlijk ook voor een vriendin. Vergis u niet. Een bewijs dat we nog vreselijk ouderwets zijn. Eigenlijk wel komisch als het niet zo ernstig was: eerst moest in een advertentie nadrukkelijk ‘m/v’ erbij vermeld worden, want stel je toch eens voor dat je alleen mannen op het oog had. Dit is inmiddels achterhaald: ‘m/v’= ‘x’ geworden. Snapt u het nog? Het is maar dat u het weet dat we niet meer weten wie we zijn. Je mag het ook niet meer weten. Dat schrijven doet pijn. Allereerst omdat er nu kinderen gaan opgroeien die echt hun eigen ontwerp moeten zijn. Als er eerst nog iets voor hen vast lag, nu niets meer. Zelfs niet ‘ik ben een jongen/meisje’. In de tweede plaats, omdat we het grote gevaar lopen met dit soort zinnen mensen pijn te doen die echt worstelen met hun m/v-identiteit. Juist zij hebben behoefte aan een echte en hechte vriendschap. Een vriendschap die niet geneest, maar wel tegenwicht biedt en houvast geeft.

Zijn we een echte vriend? Een wijze spreuk luidt: ‘Een vriend heeft te allen tijde lief…’. Dat is wijsheid van onze Schepper en aan die wijsheid houdt God Zichzelf. Een regel uit een Psalm die u misschien bijna vergeten was van vroeger of te vaak onnadenkend zingt: ‘Hij is het die ons Zijne vriendschap biedt’ (Ps. 103). Dat is een vriendschap die werkelijk tegenwicht biedt in de eenzaamheid van ons bestaan, in de strijd van het leven. Een echte Vriend? Jezus is ‘Vriend van tollenaars en zondaars’, dus zeg maar voor het gajes van de samenleving. Welkom! ‘Welk een Vriend is onze Jezus’! Dan is vriendschap onpeilbaar diep.