Corné de Geus: 'Zingen is goed voor de longen en bevordert het herstel'.
Corné de Geus: 'Zingen is goed voor de longen en bevordert het herstel'. Foto:

De lofzang mag weer klinken bij Mannenkoor Door Eendracht Verbonden


GOEREE-OVERFLAKKEE - Ieder koor op het eiland heeft een bijzondere tijd achter de rug. In de achterliggende ‘coronatijd’ was het vanwege de maatregelen niet mogelijk om als koorleden bij elkaar te komen om de zangkunst te beoefenen. Dit was ook het geval bij de leden van Mannenkoor Door Eendracht Verbonden. Als gevolg van verschillende ontwikkelingen heeft het koorbestuur weer moed gevat en men hoopt binnenkort weer de repetities aan te vangen op een nieuwe locatie en op een nieuwe repetitieavond.

Door Adri van der Laan

De voorzitter van het koor, ds. Kees Gielen en dirigent Corné de Geus zijn blij dat er een mogelijkheid is om weer een start te maken met de repetities. “Het eerste lied dat op die repetitieavond zal worden gezongen, zal Psalm 150 zijn: “Looft God, looft Zijn Naam alom”. Want we zijn dankbaar dat we als koor weer bij elkaar kunnen komen”, aldus ds. Gielen.

Zoals de meeste koren, repeteerde ook Door Eendracht Verbonden (DEV) in een zaal van een kerk. Dirigent de Geus geeft aan dat juist in deze coronatijd deze zalen lang niet allemaal geschikt zijn om er een hele avond in te zingen. “Het plafond is laag en de ventilatie is doorgaans ook niet voldoende”. Het koor repeteerde tot vorig jaar in een zaal van de Rank bij de Hervormde Kerk van Stellendam aan de Bosschieterstraat. “Er is nog gekeken of er in de kerk gerepeteerd zou kunnen worden, maar met vaste banken is het moeilijk om afstand van elkaar te houden. We zijn echter de kerkvoogdij en beheerder erg dankbaar voor de fijne samenwerking in de afgelopen jaren”. De oplossing werd gevonden toen bleek dat een andere kerk in Stellendam, De Bethelkerk aan de Voorstraat - beschikbaar was. In dit nieuwe gebouw is er voldoende ruimte om afstand te houden en is er voldoende ventilatie. Met ingang van het nieuwe seizoen wordt deze kerk dan ook de vaste repetitielocatie.

Voor het bestuur van het mannenkoor is het een spannende tijd nu men - als één van de eerste koren op het eiland - weer met de repetitie gaat beginnen. “We hopen dat alle leden er ook weer naar uit zien om de repetities te gaan bezoeken, want in de afgelopen anderhalf jaar is corona ook niet aan te koorleden voorbijgegaan”, aldus ds. Gielen. Ondanks dat de leden wel op de hoogte worden gehouden met een nieuwsbrief wordt het persoonlijk contact toch gemist. Want voor de mannen van DEV is ook de onderlinge ontmoeting heel belangrijk want de repetitieavonden kenmerken zich door een goede onderlinge sfeer en verbondenheid. Maar nog meer wordt het ‘samen zingen’ gemist. Het verheffen van de stem tot eer en glorie van God. “We willen ons als mannenkoor graag inzetten om de lofzang van het christelijke lied gaande te houden”.

Dirigent

In het nieuwe seizoen zal Corné de Geus weer de dirigent zijn. Corné is niet onbekend voor het koor, want in het verleden heeft hij het dirigentschap van zijn vader overgenomen en heeft 18 jaar het koor mogen dirigeren. Door omstandigheden was dit de afgelopen vier jaar niet meer mogelijk maar nu zal hij het dirigeerstokje weer ter hand nemen na goed overleg met dirigenten en bestuur.

Nieuwe leden

Zowel voorzitter ds. Gielen als dirigent Corné de Geus vinden dat deze ‘herstart’ een uitstekende gelegenheid is voor mannen die graag eens een kijkje willen nemen bij DEV en willen zien of zingen in een mannenkoor ‘iets voor hen is’. Ondanks dat het bestuur geen idee heeft hoeveel zangers er na de gedwongen stop weer aan zullen sluiten, weten ze wel dat nieuwe leden van harte welkom zijn. Zowel Gielen als De Geus benadrukken dat zingen op DEV ook gewoon gezellig is. “Je ontmoet anderen, ook van verschillende kerkelijke achtergronden, en je ziet dan ook vriendschappen ontstaan. Hierbij komt natuurlijk ook dat juist met het oog op Long Covid, zingen heel goed is voor je longen en een herstel bevordert”, aldus de Corné. “En wat is er nu mooier dan om in een wereld waarin angst en vrees heerst één avond los te komen van deze zorgen en samen met anderen de lofzang te laten klinken?”, vult ds. Gielen aan.

Jongeren

Evenals andere koren zouden de mannen van DEV graag zien dat er nog meer jongeren zich bij het koor gaan aansluiten. “We gaat niet zo zeer actief werven, maar het zou mooi zijn als (klein)zonen eens een keer samen met hun opa of vader naar een repetitieavond komen om de sfeer te proeven”, denkt ds. Kees Gielen. “Ze zullen er dan achter komen dat zingen op een mannenkoor helemaal niet saai is”.
Heel belangrijk voor het koor is uiteraard dat men, ondanks verschillende achtergronden, samen bijeen is om Gods lof te zingen. Dit gebeurt tijdens de repetities maar ook tijdens het meewerken aan zangavonden. “We proberen ons de komende tijd voor te bereiden voor een uitvoering in de Kersttijd waar we als koor en natuurlijk ook onze trouwe luisteraars weer erg naar uitzien”, zo geeft Corné de Geus aan.

Ds. Kees Gielen: 'Wat is er nu mooier dan samen met anderen de lofzang te laten klinken?'
De Bethelkerk wordt de nieuwe repetitieruimte voor DEV.