Afbeelding

“Het is steeds weer een verrassing wat er in de tas zit”

Algemeen

MIDDELHARNIS - Regelmatig je garderobe aanvullen en anderen blij maken met kleding die je zelf niet meer draagt? Dat kan met de kettingkledingruil, waarin tassen met goede, gedragen kleding rouleren onder een groeiende groep deelnemers. Ook op Goeree-Overflakkee is er een ketting actief en kan het zomaar gebeuren dat een jurkje uit Dirksland nu gedragen wordt door een dame uit Den Bommel.

Door Klazina de Bakker

Initiatiefneemster Charlotte Akershoek kwam met het fenomeen kettingkledingruil in aanraking via haar zus, die in het zuiden van het land deelneemt aan een kledingketting. “Ik vond het wel interessant en ben maar eens gaan googelen. Zo kwam ik op de website kettingkledingruil.nl terecht. Daar zag ik dat er op Goeree-Overflakkee nog geen ketting actief was. Dus heb ik me aangemeld en ben ik maar gewoon begonnen.”
De kledingkettingruil is een alternatief voor de zogenaamde kledingruilparty’s, die vanwege corona niet door konden gaan. Een kledingruilgroep in Amsterdam bedacht hier een oplossing voor: de kettingkledingruil. Een mooi idee, vindt Akershoek. “Als de mensen niet naar de kleding kunnen komen, dan komt de kleding naar de mensen. Inmiddels zijn er landelijk al meer dan 100 kettingen actief, waarin zo’n 10.000 deelnemers kleding ruilen.”
De kettingkledingruil past perfect binnen de toenemende aandacht voor duurzame kleding. Het taboe op tweedehandskleding verdwijnt steeds meer en kringloopwinkels doen dan ook goed zaken.

Steeds nieuw aanbod

Het principe is heel eenvoudig: als je aan de beurt bent, ontvang je één of meerdere tassen met tweedehands dameskleding in diverse maten. Je mag zelf weten welke kleding je eruit haalt of erin stopt. Binnen drie dagen geef je de tas door aan de volgende deelnemer in de ketting. Eigen kleding die na een hele ronde door de ketting nog steeds in de tas zit, wordt er door de deelnemers uitgehaald, zodat het aanbod voortdurend ververst wordt. “Het is steeds weer een verrassing wat er uit de tas komt”, zegt Charlotte Akershoek. “Je kunt kleding die je niet zo snel zou dragen eens uitproberen. Bevalt het niet? Dan mag je het gewoon weer meegeven in de volgende kledingtas. Eerst wel even wassen, natuurlijk.” De ketting op Goeree-Overflakkee startte met ongeveer tien dames, maar groeide al snel uit tot een groep van 28 deelnemers. De ketting loopt nu van Dirksland tot Ooltgensplaat, maar Akershoek hoopt dat er ook deelnemers van de rest van eiland bij komen. “Om het logistiek haalbaar te houden, kunnen we de groep altijd nog splitsen.”

Geen kattenharen, zweetvlekken of rokerslucht

Wat het zo leuk maakt? Charlotte Akershoek lacht. “Elke tas is weer een verrassing en deelname is bovendien gratis. Daarnaast vind ik het ook een mooi idee dat ik iemand anders blij kan maken met kleding die ik zelf niet meer draag. En het is erg handig als je, zoals ik, niet van winkelen houdt.” In de tas mag kleding die schoon, heel en niet vaal of verkleurd is. “Dus geen kattenharen, zweetvlekken of rokerslucht.” Wie zich aanmeldt via kettingkledingruil.nl wordt door Charlotte in een groepsapp geplaatst. Hierin is te zien waar de kledingtassen zich bevinden. De deelnemers wisselen hun adresgegevens in een privébericht uit. Grote items als dikke winterjassen mogen niet in de tas worden gedaan. Wel mag er een foto in de groepsapp worden geplaatst, waarop de deelnemers kunnen reageren.

Meedoen? Aanmelden kan via kettingkledingruil.nl (selecteer Zuid-Holland en daarna Middelharnis).