Het Sint Caeciliakoor. Op de foto ontbreekt Rene Jacobs (Foto: Mirjam Terhoeve).
Het Sint Caeciliakoor. Op de foto ontbreekt Rene Jacobs (Foto: Mirjam Terhoeve).

Zang en muziek in Achthuizen tijdens monumentendag

Algemeen

ACHTHUIZEN - Tijdens monumentendag, aanstaande zaterdag, zullen ook de deuren van het kerkje in Achthuizen open staan voor het publiek. Tussen 10.00 en 15.30 uur kan iedereen een kijkje nemen bij verschillende muziekinstrumenten, foto’s en verhalen over vroegere zangkoren en niet te vergeten over het kerkorgel, wat dateert uit 1963. Het huidige kerkkoor zal om 14.00 uur een optreden verzorgen. Organisatoren Jeanne Buijs, Corinda Jacobs en Anne Marie Huizer heten iedereen van harte welkom om even binnen te lopen.

Door Mirjam Terhoeve

De rooms-katholieke kerk Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming is een Rijksmonument en heeft een prominente plaats in Achthuizen. De kerk is gebouwd in 1846. In 1865 kwam ook het nonnenklooster der franciscanessen erbij. Bij de evacuatie in 1944 zijn deze zusters vertrokken en niet meer teruggekeerd.

Verschillende koren

Van oudsher is het in de katholieke kerken gebruikelijk dat de samenzang wordt ondersteund en begeleid door een zangkoor. In Achthuizen is dat niet anders. In het verleden waren het de genoemde zusters die dit voor hun rekening namen. Na de oorlog namen de broeders het van hen over. Die richtten een koor op, samen met mannen uit het dorp. Het probleem was echter dat die mannen doordeweeks moesten werken en dus niet beschikbaar waren voor rouw- en trouwmissen. Om dit op te vangen, heeft een aantal dames een koor gevormd voor deze gelegenheden. Later zijn de koren samengevoegd tot een gemengd koor, het Sint Caecilia koor. In de jaren zestig werd ook een jongerenkoor opgericht, wat ruim twintig jaar heeft bestaan en later ontstond bovendien een kinderkoor, dat de kerst- en kindervieringen opluisterde.

Het Sint Caeciliakoor begeleidt ook nu nog wekelijks de Heilige missen. Dit koor bestaat momenteel uit zes dames en een heer en staat sinds 15 jaar onder leiding van Jeanne Buijs. Zij heeft daartoe zelfs een cursus gevolgd voor kerkmuziek als dirigent/cantor. “Het was een hele fijne opleiding in de Laurentius Elisabeth Kathedraal in Rotterdam”, vertelt ze. “Je krijgt zangles, je leert noten lezen, muziek- en kerkgeschiedenis. Daar ben ik de psalmen erg gaan waarderen. En ik zing ze graag. Helaas wordt ons koor steeds kleiner, maar de leden zijn erg enthousiast en hebben allemaal een lange ervaring als koorlid. Hier, maar ook in jeugd- en andere koren. Natuurlijk hopen we nog steeds dat meer mensen zich bij ons willen aansluiten.”

Het kerkorgel

Het koor wordt begeleid door Ron Braber en Anne Marie Huizer, die per toerbeurt achter het orgel plaatsnemen. Twee zeer ervaren organisten. Het huidige orgel is gebouwd in 1963, dit omdat het eerste orgel veel te lijden had gehad tijdens de oorlog en de watersnoodramp. Daar moest ook nog mechanisch lucht ingeblazen worden door aan een wiel te draaien. Bij het huidige orgel gebeurt dat elektrisch. Organist Ron Braber vertelt: “Dit orgel werd gebouwd door de gebroeders Vermeulen uit Weert en dat kon dankzij een gift uit het Nationaal Rampenfonds. Ondanks de bouwtijd van het orgel (Neo-Barok) heeft het orgel typisch Zuidelijke invloeden, zoals brede en volle prestanten en fraaie fluiten. Het orgel klinkt, mede door de mooie akoestiek, erg fraai in deze kerk.”

“Tijdens monumentendag is het orgel uiteraard te bekijken en te beluisteren”, vertelt Corinda Jacobs. Ze is koorlid, vervangend dirigent en vervult diverse functies binnen de kerkgemeenschap. “We hebben geprobeerd een boeiend programma in elkaar te zetten voor deze dag. Vanwege het thema muziek zijn er deze dag verschillende instrumenten te bewonderen in de kerk. Anne Marie Huizer is graag bereid om deze te demonstreren en erover te vertellen. Ze is namelijk niet alleen organist, maar ook zeer vaardig op instrumenten als fluit, harp en keyboard.”

“Van kind af aan ben ik met muziek bezig”, beaamt Anne Marie. “Ik heb me de instrumenten eigen gemaakt, gewoon door ze te bespelen.’ Gewoon beginnen en proberen’ is mijn motto, dan kan iedereen het leren. Dit wil ik graag overdragen aan anderen.”

De organisatie hoopt dat veel mensen, van jong tot oud en van alle gezindten, tijdens monumentendag, even een kijkje komen nemen in de kerk. De koffie en thee staan klaar.