Emile Koole (links) overhandigt ’t Carweitje aan wethouder Berend Jan Bruggeman (Foto: Kees van Rixoort).
Emile Koole (links) overhandigt ’t Carweitje aan wethouder Berend Jan Bruggeman (Foto: Kees van Rixoort).

Carwei, al veertig jaar een vriendenclub

Algemeen

ACHTHUIZEN - Klassiekers en bijzondere auto’s. Daarmee gaan de leden van Autoclub Carwei de weg op en vooral daarover hebben ze gesprekken met elkaar. De club bestaat veertig jaar en laat dat jubileum niet ongemerkt voorbij gaan. Zo verscheen er een jubileummagazine, ’t Carweitje, over de periode 1981-2021, waarvan wethouder Berend Jan Bruggeman afgelopen zaterdag het eerste exemplaar ontving.

Door Kees van Rixoort

De club zag het licht op 21 november 1981 in een zaaltje van Tectyleerbedrijf De Leeuw aan de Dorpsstraat te Sommelsdijk en heette toen Vereniging van liefhebbers van oude of bijzondere automobielen op Goeree-Overflakkee. Voortvloeiend uit de naam van het pand waar de leden elkaar met regelmaat ontmoetten, bruin café Karwij aan de Boezemweg in Dirksland, kwam de vereniging vanaf de vroege jaren negentig bekend te staan als Carwei.

Volgens voorzitter Emile Koole is de jubilaris in de eerste plaats een vriendenclub. “We komen bij elkaar om met elkaar over auto’s te praten. Elke maand is er een praatavond. We hebben ook wel eens een spreker, bijvoorbeeld over navigatie of motorolie.”

Maar, maakt de voorzitter duidelijk, daarnaast stappen de leden ook in hun klassieker of anderszins bijzondere auto voor een puzzelrit of een excursie. “Daarbij gaat het vooral om de gezelligheid en het genieten van de natuur en de omgeving. Het doel is ook om onze bijzondere auto’s te laten zien. Auto’s waarvan het hart van de autoliefhebber sneller gaat kloppen.” Carwei organiseert zes tot acht keer per jaar een rit.

De vereniging telt ongeveer tachtig leden. Het merendeel woont op Goeree-Overflakkee, maar er zijn ook wel leden in de Hoeksche Waard en Schouwen-Duiveland én liefhebbers die zijn verhuisd naar elders, maar hun club niet vaarwel willen zeggen.

Met elkaar

Afgelopen zaterdag, om elf uur, vertrokken circa dertig klassiekers en bijzondere auto’s voor een dagje rijden, varen en eten. Dit om veertig jaar Carwei te vieren. Vóór het vertrek vanaf ’t Klassiekerhuis in Achthuizen overhandigde Emile Koole het jubileummagazine aan Berend Jan Bruggeman, die het gemeentebestuur vertegenwoordigde.

“Het draait bij Carwei om ‘met elkaar’. Prachtig wat jullie in veertig jaar tijd met elkaar hebben opgebouwd en ook nog nieuwe aanwas weten te trekken. Dat geeft wel iets aan over de passie die jullie delen”, aldus de wethouder, die nog even had overwogen met een oude Triumph naar Achthuizen te komen, maar uiteindelijk toch voor zijn Ford Mondeo had gekozen. “Toen ik al die auto’s hier zag, kreeg ik daar wel spijt van…”