Afbeelding

Initiatiefnemers boos om genegeerde plannen schooltje Sommelsdijk

Algemeen

SOMMELSDIJK - “Het spijt ons… lieve inwoners van Sommelsdijk (en omstreken)”, zo begint de open brief die het Eilanden-Nieuws onlangs ontving. “Het spijt ons dat we jullie moeten vertellen dat onze mooie plannen voor het schoolgebouwtje aan de Molenlaan in Sommelsdijk helaas niet door kunnen gaan. We waren hier al sinds 2015 aan het strijden! Helaas moeten we de strijd opgeven, hier kunnen we niet tegenop.”

Door Erwin Guijt

Karin Oosters en Bastiaan Veldkamp hadden een nieuwe ontmoetingsplaats voor jong en oud in gedachten in het oude schooltje van Sommelsdijk. Met een jeu-de-boulesbaan, schaaktafels, groepsruimte, restaurant met gezonde maaltijden en lekkere drankjes en een gezellige binnentuin waar je “met een potje thee en een goed boek” of gezellig met vrienden zou kunnen zitten. In de voortuin zouden evenementen georganiseerd kunnen worden, terwijl er binnen ruimte was voor een beleefwinkel, leeshoek en spelletjestafel. Dat allemaal in het pand waar veel Sommerdiekers herinneringen liggen.

“De gemeente wilde niet aan ons verhuren, maar wel het pand verkopen”, aldus Oosters en Veldkamp in de ingezonden brief. “We hebben daarom een bouwtechnische keuring laten uitvoeren, inclusief asbestonderzoek, en het pand laten taxeren door een hierin gespecialiseerd taxatiekantoor uit Rotterdam dat uitsluitend gemeentelijk vastgoed taxeert. Er bleek echter één groot probleem: de grond is helemaal niet van de gemeente, maar van de stichting Sociaal Maatschappelijke Belangen (SMB). Door hen is het perceel grond in (eeuwig) erfpacht uitgegeven aan de gemeente, waarbij het erfpachtcanon telkens na een periode van 25 jaar mag worden herzien. Voor ons, en iedere andere geïnteresseerde partij is het onmogelijk te overzien of te financieren. Daarom staat, ondanks onze belangstelling en plannen, deze locatie nu al zeven jaar leeg.”

Grote schrik

De plannen en de behoefte aan een gemeenschapsruimte bleven bestaan vanuit de beide initiatiefnemers. Daarom zochten ze in de winter van 2020 wederom contact met de gemeente Goeree-Overflakkee. “Daarna nóg een keer, ondanks dat zij eigenlijk hadden toegezegd met ons contact te houden. Maar het bleef weer stil.” Dus besloten ze voor een derde keer te bellen. “Tot onze grote schrik en verbazing hoorden wij dat, ondanks onze belangstelling en de belofte om met ons in gesprek te blijven, het schooltje op de nominatie stond om afgebroken te worden!”

“Ons werd geadviseerd contact op te nemen met de stichting SMB om te vragen of zij akkoord konden gaan met onze plannen. In zowel het bestemmingsplan als in de pachtovereenkomst werd het gebouw namelijk aangemerkt als sociale bestemming – iets wat prima bij onze ideeën zou passen. De stichting SMB zag geen bezwaar in ons plan. Er werd echter wel een vreemde opmerking gemaakt: als de gemeente toch zou besluiten het schooltje te slopen, hadden zij zelf wel interesse hebben om er starterswoningen op te bouwen.”

Sloopkosten

De initiatiefnemers schrijven: “We hebben even getwijfeld of onze eerlijkheid tegen ons zou werken, maar dachten dat dat echt niet fair zou zijn. Bovendien gingen we uit van de beste intenties van zowel SMB als de gemeente. We mochten immers nog een keer onze plannen kenbaar maken, het was nog niet te laat.” Dezelfde dag nog brachten ze een brief, met daarin het plan uitgelegd en gemotiveerd, op het gemeentehuis. De brief was gericht aan het college van burgemeester en wethouders en de afdeling vastgoed van de gemeente. “We wilden het pand op eigen kosten opknappen en beheren tegen betaling van de erfpacht. Zo konden we de gemeente de sloopkosten besparen, een uniek schooltje behoeden voor de sloop en een mooie sociale ontmoetingsplek faciliteren voor Sommelsdijk en omgeving.” Drie vliegen in één klap dus. “Tot onze verbazing hadden we na enkele maanden nog steeds geen antwoord.” Daarom maakten ze in november een afspraak met wethouder sociaal domein Bruggeman (VKGO), om persoonlijk onze plannen toe te lichten. “Hij vertelde dat het een zeer welkom initiatief zou zijn voor Sommelsdijk: vergrijzing en eenzaamheid zouden hoog staan op de agenda van de gemeente, en zeker nu wijkcentrum de Zwaluw recent was opgeheven heette hij ons initiatief van harte welkom. Hij zou ons informeren en beloofde zijn best te doen voor ons. De tijd verstreek…”

Niet opgewassen

“Dagelijks kijken wij vanuit onze praktijk op het schooltje wat ons zo dierbaar is, en ons plan ligt uitgewerkt klaar. Afgelopen augustus dit jaar hadden we nog steeds niets gehoord, en hebben we weer maar eens gebeld. Tot ons verdriet moeten wij constateren dat er niets met onze aanvraag is gedaan. Er is echter tot onze verbazing wel een heel ander traject in gang gezet. De stichting SMB heeft, naar aanleiding van ons gesprek waarin wij vertelden van de sloopplannen en onze missie het schooltje te behouden, een plan ingediend voor de bouw van starterswoningen. De levenslange pachtovereenkomst komt te vervallen en het bestemmingplan zal worden aangepast, van sociale bestemming naar woonbestemming. Ineens blijken de gemeente Goeree-Overflakkee en de stichting SMB helemaal geen maatschappelijk sociaal geweten te hebben en menen samen een charmant schooltje met vele herinneringen te moeten opgeven voor enkele woningen. Daarmee de inwoners van Sommelsdijk een heerlijke ontmoetingsplaats ontnemend.” Normaal gesproken zijn ze niet zo van het zoeken van publiciteit, “maar nu hebben we toch gemeend openheid van zaken te moeten geven. Dit is al het zoveelste bewijs van een gemeente die naar eigen belang handelt en de burgers niet voorop stelt. Daarom, met pijn in ons hart, sorry lieve mensen! Wij zijn niet opgewassen tegen dit soort praktijken, wij geven het op…”

Onjuiste weergave

In het kader van hoor en wederhoor zocht het Eilanden-Nieuws contact met stichting SMB. Voorzitter Leen van Nimwegen: “Het klopt dat de grond van onze stichting is en het schooltje op het perceel al lange tijd leegstaat. Herhaaldelijk hebben wij verzoeken gekregen van projectontwikkelaars met de vraag of zij daar niets iets mee konden doen. Tot enkele jaren geleden waren wij van plan om zelf iets te ontwikkelen. Gezien het woningtekort wilden we daar huurwoningen realiseren. Er lagen al diverse schetsen, die zijn toentertijd besproken bij de gemeente. Daar is toen een lange tijd overheen gegaan.”

“Vorig jaar was er sprake van dat het oude schooltje gesloopt ging worden. Toen is kortgesloten dat de plannen, zoals die er al jaren lagen, opnieuw opgepakt werden en definitief zouden doorgaan. Die plannen waren er al vóórdat de initiatiefnemers van de ingezonden brief plannen maakten om iets met het schooltje te gaan doen. De suggestie dat wij pas na hun telefoontje besloten hebben iets anders te gaan doen, is dus onjuist. Sowieso vraag ik me af in hoeverre je nog iets kunt met het oude schooltje dat er nu staat: het voldoet bij lange na niet meer aan de kwaliteitseisen die tegenwoordig gelden.”

Zorgvuldige afweging

Tot slot vroeg deze krant een reactie van de gemeente Goeree-Overflakkee. Een woordvoerster laat weten “dat de gemeente Goeree-Overflakkee deze beslissing zorgvuldig heeft genomen, waarbij diverse belangen en beleidsdoelen afgewogen zijn. Vanuit de gemeente Goeree-Overflakkee is er wel degelijk in een eerder stadium een inhoudelijke reactie gegeven. Het bestuur heeft telefonisch contact opgenomen met de schrijver van de brief en op korte termijn komt er ook een inhoudelijke vervolgreactie naar de initiatiefnemers.”