Afbeelding

Havenconcert 2021: één groot feest met een muziekprogramma van hoge kwaliteit

GOEDEREEDE - Goede muziek, sfeervolle entourage, één groot terras - dat zijn de ingrediënten van het Havenconcert in Goedereede. De dertiende editie van dit muzikale evenement vindt plaats op zaterdag 11 september, aanvang 19.30 uur. Op het programma staan optredens van Koninklijke Fanfare Apollo, Trio Tangata, de Sir Oliversband en toptrompettist Eric Vloeimans.

Door Kees van Rixoort

De horecagelegenheden aan de haven -Stadscafé Goeree, ‘t Sas en De Gouden Leeuw- hebben alle drie een terras voor de deur. Daarnaast zijn er extra tappunten van Stadscafé Goeree bij het café en van ‘t Sas bij de brug. Tussen de stoelen voor het publiek, die op anderhalve meter afstand staan, komen lage krukjes waarop bezoekers hun glas kunnen plaatsen. "Zo ontstaat het effect van één groot terras", zegt Rien Slagter, voorzitter van de Stichting Havenconcert Goedereede. "Heel mooi dat de horeca meedoet. De sfeer van één groot feest met een muziekprogramma van hoge kwaliteit, dat is de bedoeling. Het zou fijn zijn als de zon schijnt, die avond…"

Het Havenconcert voldoet uiteraard aan de coronaregels. Vandaar dat er anderhalve meter tussenruimte is tussen de stoelen. Bezoekers moeten plaatsnemen, maar hoeven niet te reserveren en zich te laten registreren, zoals vorig jaar. Er zijn overigens vijfhonderd stoelen - met een uniforme uitstraling - en nog eens tweehonderd klapstoelen voor als er meer publiek komt dan verwacht. Het is goed mogelijk dat die klapstoelen nodig zijn, want de Stichting Havenconcert Goedereede heeft een heel interessant muziekprogramma weten samen te stellen.

Programma

De aftrap is, zoals gebruikelijk, voor Koninklijke Fanfare Apollo. De fanfare uit Goedereede concerteert op 11 september voor het eerst onder leiding van de nieuwe dirigent Alex Thyssen.

Daarna speelt Trio Tangata (bandonéon, piano, contrabas) een aantal nummers vol passie, weemoed en melancholie, zonder daarbij de uitbundige, stuwende ritmes te vergeten. Het trio brengt onder andere een nummer ten gehore van de Argentijnse componist en bandonéonspeler Astor Piazzolla, die in 2021 honderd jaar geleden werd geboren.

Eric Vloeimans, de volgende die op het podium in de haven plaatsneemt, is een grote naam in de jazzmuziek. De musicus, songwriter en producer staat te boek als jazztrompettist, maar beweegt zich in zijn composities ook in andere richtingen, zoals de popmuziek. Hij speelt op internationale podia met vermaarde musici en orkesten, en ontving al vele prijzen en onderscheidingen.

Tijdens het Havenconcert speelt Eric Vloeimans solo. Daarnaast staan er mooie crossovers op het programma met Trio Tangata en de Sir Oliversband. Rien Slagter: "We zijn trots dat we zo’n topartiest als Eric Vloeimans naar Goedereede hebben weten te halen."

De finale van deze muzikale avond is in handen van de Sir Oliversband onder leiding van Machiel de Kruijf. Deze bigband of plenty, bestaande uit vijfentwintig leden, twee zangers en drie zangeressen, laat een veelzijdig repertoire horen, dat bestaat uit echte bigbandmuziek en recente hits. De band speelde vorig jaar ook tijdens het Havenconcert.

Gratis toegankelijk

Patrick Polie praat de avond aan elkaar. Het Havenconcert is, dankzij een groeiend aantal sponsoren, gratis toegankelijk. Wel kunnen bezoekers een financiële bijdrage doneren of achteraf een bedrag overmaken. De organiserende stichting kan het geld goed gebruiken om volgend jaar weer een Havenconcert te houden. Het voornemen is om het evenement dan eerder in de zomer te houden, eind juni of begin juli. "Je hebt dan meer kans op mooi weer", zegt Rien Slagter. "Daarnaast zijn artiesten makkelijker te boeken en hebben muziekkorpsen langer de tijd om te repeteren. Ook een voordeel is dat basisscholen ons Havenconcert Junior gemakkelijker aan het eind van het schooljaar kunnen inplannen."