Vergunde marktstandplaats op het parkeerterrein bij Dorpstienden (Foto: Jaap Ruizeveld).
Vergunde marktstandplaats op het parkeerterrein bij Dorpstienden (Foto: Jaap Ruizeveld).

SGP stelt vragen over hantering Standplaatsenbeleid in Ouddorp

OUDDORP - Gemeenteraadslid Corné Grinwis heeft namens de SGP-fractie schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W over het standplaatsenbeleid (marktkramen) concreet hier toegespitst op de parkeerlocatie Dorpstienden in Ouddorp.

Door Jaap Ruizeveld

In zijn toelichting bij de vragen verwijst Corné Grinwis naar de Officiële Bekendmakingen van de gemeente, onder het hoofdstuk Verleende standplaatsvergunningen. Daarin werd vermeld dat er voor de donderdagen voor onbepaalde tijd een standplaatsvergunning voor de parkeerplaats bij Dorpstienden in Ouddorp was afgegeven.
Naast dat dit de nodige parkeerdruk geeft, is uit correspondentie van destijds op te maken dat bij de verplaatsing van de minimarkt van vrijdag naar de dinsdag er echter geen standplaatsen meer zouden worden uitgegeven.

Regulering

Grinwis had eerder al technische vragen gesteld over het standplaatsenbeleid/parkeerdruk en daarop als antwoord gekregen dat het college in juli 2016 had vastgesteld dat in principe voor elke locatie een standplaats kan worden aangevraagd. Dit lijkt de SGP niet gewenst. "Enige regulering lijkt op zijn plaats. Hoe wordt daarmee omgegaan?"
In de correspondentie met een ondernemer van de weekmarkt over de onlangs verleende vergunningen wordt gesteld dat door het college besloten is om maximaal twee parkeerplaatsen op de Dorpstienden aan te wijzen die ingericht kunnen worden als standplaats voor maximaal drie dagen per week. Grinwis wil weten waar dit dit juridisch verankerd is. "Zijn er meer locaties waarvoor de gemeente het aantal standplaatsen c.q. dagen heeft gemaximeerd?" De SGP-fractie ontvangt graag de besluiten, in het bijzonder over genoemde kwestie.

Permanent?

Uit correspondentie met de voormalige gemeente Goedereede is af te leiden dat het niet de bedoeling was om naast de weekmarkt de standplaatsen die op vrijdag gebruikt worden in stand te laten. Het blijft volgens de SGP daarom bijzonder dat voor de donderdag een vergunning is verleend, nota bene in de branche die eerder verhuisd is naar de weekmarkt.
Voor de viskraam is destijds wegens 'stankoverlast' op de weekmarkt in Ouddorp een uitzondering gemaakt. Deze kon wel op de Dorpstienden een standplaats innemen. Grinwis: "Is de uitzondering van destijds permanent geworden? Behoort de viskraam op dinsdag tot de weekmarkt, of maakt deze onderdeel uit van de genoemde drie dagen? Overigens wordt dit nergens genoemd in het standplaatsenbeleid. Daar wordt nog uitgegaan van een locatie in het centrum. Moet dit niet geregeld worden", vraagt Grinwis aan het college.