Links Henry Kroon en rechts Paul Einerhand met Teun Heerschap aan dek van de OD-17 (Foto: W.M. den Heijer).
Links Henry Kroon en rechts Paul Einerhand met Teun Heerschap aan dek van de OD-17 (Foto: W.M. den Heijer).

'Noordzeevisman' maakt eerste reis op OD-17

OUDDORP - De als Noordzeevisman bekende Paul Einerhand van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen heeft zijn eerste echte zeereis erop zitten. In de vroege morgen van vrijdag 27 augustus arriveerde de boomkorkotter OD-17 van rederij Jaczon/Vrolijk aan de loskade van de visafslag.

Een tochtje van Den Helder naar Oudeschild met de TX-1 was drie jaar geleden zijn eerste ervaring aan boord van een kotter. Daarna volgde vorig jaar vanuit de Neeltje Jans een kort reisje met de mesheftenvisser KG-8, waarbij hij freelance-onderzoeker Willem Ment den Heijer hielp met het bemonsteren van de vangst. Te weinig om bij zijn presentaties onder de paraplu van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen iets zinnigs te kunnen vertellen over het leven op zee. Aan boord van de OD-17 deed Paul veel nieuwe indrukken op. En hij vond dat hij bofte met zo’n leuke en behulpzame bemanning.

Meer respect

Paul had niet verwacht dat het zo zwaar zou zijn. "Die mannen moeten echt bikkelen. Je hebt de juiste mentaliteit nodig. Ik kan nu al vertellen dat het niks voor stadsmensen is. Die zouden al na een dag omvallen." Hij vindt dat vissers veel meer respect verdienen dan wat ze nu krijgen. Einerhand: "Ik heb geen trek gemist. Onder de bak en in het visruim geholpen. Er ging een wereld voor mij open. Daarbij kreeg ik veel steun van de in Stellendam woonachtige Teun Heerschap en de Urker Henry Kroon. Zij vertelden mij waar ik veilig kon staan als er werd gehaald en uitgezet."