INGEZONDEN: Een jubileum

Dit jaar vier ik een jubileum. Niet zomaar een gedenken, maar dit jaar mag ik gedenken dat het 75 jaar geleden is dat ik voor het eerst bramen ging plukken in de polder met een blauw melkbusje waar met witte letters 'melk' op stond. Onder leiding van mijn vader die me wegwijs maakte in de bramenwereld. Vader zei altijd: bramen ga je niet plukken, maar zoeken. Daar zit wel wat in, vooral als het een mager jaar is.

Bramen plukken, dat zou mijn hobby worden. Heerlijk in alle rust de natuur in en genieten van alles wat de natuur te bieden heeft. Ondanks dat ik een van de eerste keren in een slootje sprong en precies op het leger van een haas terechtkwam, die er natuurlijk als een haas vandoor ging. De loei die ik van schrik uitte, was in de verre omtrek te horen, maar kon me niet weerhouden van mijn nieuwe hobby.

Bramen plukken lijkt een saai gebeuren, maar niets is minder waar. Neem nou de koekoek die je 's morgens een hartelijk welkom toeroept. Dan is er een verdwaalde haas op het land die even nieuwsgierig omkijkt en er dan met een sneltreinvaart vandoor gaat. Dan zijn er de vogeltjes die al tjilpend van bosje naar bosje vliegen. Er komen ook veel mensen langs die een praatje maken, de weg vragen of willen weten hoe je de bramen verwerkt.

Maar het is niet allemaal rozengeur. Een keer vallen hoort er meestal ook bij. Om maar niet te praten over de brandnetels die je vandaag pijn kunnen bezorgen. Dan zijn er de gevolgen van een onwetend grijpen in een berenklauw. De blaren op mijn handen werden door de huisarts bekeken, die al gauw constateerde dat de berenklauw de oorzaak was.

Het is bijna ongelooflijk, maar ik werd zelfs bestolen van mijn schrepel, die ik even langs de kant van de weg neergelegd had. Toen ik hem op wilde halen, werd ik ingehaald door een auto die stopte bij mijn gereedschap, hem naar binnen griste en ervandoor ging.

Als ik nu de krant lees, doet het me pijn wat van die vrijheid nog over is. De geboden en verboden vieren hoogtij en in de toekomst hoop ik dat alles weer als vanouds wordt. Om weer in vrijheid te genieten van de mooie natuur en van het bramen plukken.

Een hartelijke groet van een gepensioneerde bramenplukster.

Lenie Joppe-Korteweg, Sommelsdijk