Ineke Snoek tussen de schrijfsters.
Ineke Snoek tussen de schrijfsters.

Beelden van Pien als illustraties in boek ‘Retourtje Besef’

Algemeen

DIRKSLAND - Catrien Aarnoudse en Marjo Dorrestijn breken een lans voor mensen met hersenschade. Door een niet goed werkend prikkelfilter gedragen zij zich soms op een manier die wij niet begrijpen. Hoogste tijd voor meer besef en daarmee: meer begrip. Hun boek ‘Retourtje besef’ is geïllustreerd met beelden van de Dirkslandse kunstenares Ineke Snoek.

We staan er nauwelijks bij stil, maar iedere dag komen er miljoenen prikkels op ons af. Ze beïnvloeden ons gedrag. Gezonde hersenen filteren alle prikkels. Bij mensen met aangeboren en niet-aangeboren hersenletsel werkt het prikkelfilter niet goed. De gevolgen van zo’n verstoorde prikkelbalans kunnen ernstig zijn. Coaching met beelden maakt je meer bewust van de positieve invloed die jij kunt hebben op je omgang met de – vaak van jou afhankelijke – ander met hersenletsel. Met ieder hun eigen specialisme bundelden Catrien Aarnoudse en Marjo Dorrestijn hun krachten en schreven hun boek ‘Retourtje besef’.

Lucht in het boek

Samen met hun uitgever kozen ze ervoor om met illustraties hun boek een speciale atmosfeer mee te geven. Uit de beelden van Pien zijn emoties en avonturen glashelder af te lezen. Mimiek en lichaamstaal van Piens figuren zijn sterk aangezet en leiden tot een glimlach. De lading in het boek krijgt er op het juiste moment lucht door.

Beeldenmaakster ‘Pien’ – Ineke Snoek: “Ik ben er trots op dat mijn beelden ingezet worden voor dit mooie doel. Mijn beelden hebben een humoristisch karakter. Ik wil er in één oogopslag iets mee duidelijk maken. Een gevoel of een actuele situatie. Mooi toch, als ze helpen om meer begrip te kweken voor mensen met stoornissen in hun informatieverwerking?”

Dat is wat Catrien en Marjo willen bereiken met hun boek: “Als je snapt wat er gebeurt, dan besef je ook dat het gedrag van die ander niet voortkomt uit onwil, maar uit onmacht.”

Het harmonieus combineren van tekst en illustratie heeft veel mooie reacties opgeleverd onder lezers. Na de lancering van de eerste druk in juli 2021 volgt op 1 september de tweede druk.

Retourtje besef (ISBN: 9789464355475) is verkrijgbaar bij alle boekwinkels en rechtstreeks bij Catrien Aarnoudse (www.beeldcoachingplus.nl), Marjo Dorrestijn (www.marjodorrestijn.nl) en Ineke Snoek (www.beeldenvanpien.nl).