Jos Westerbeke.
Jos Westerbeke. Foto:

Boek Jos Westerbeke

‘De Joodse apostelen en de eerste christenen’

MIDDELHARNIS - Onlangs is een bijzonder boek verschenen, dat geschreven is door Jos Westerbeke uit Middelharnis.

Door: Adri van der Laan

Het boek heeft de titel ‘De Joodse apostelen en de eerste christenen’ meegekregen. Het boek is een weerslag van een jarenlange studie van Westerbeke. Centraal in het boek staat de verhouding tussen de eerste christenen en de Joodse apostelen. Hij toont aan dat er tot 70 n. Chr. de eerste christelijke gemeenten bestonden uit Joden en christenen. In die beginjaren waren er Joods-Messiaanse gemeenten, waarin vooral de Joodse identiteit overheerste. “Want er was nog geen christelijke identiteit, het waren gelovigen uit de volken die zich aansloten bij de Joden die in Jezus geloofden, net als de apostelen”, aldus Westerbeke.

Later veranderde dit door allerlei ontwikkelingen bij het ontstaan van de christelijke kerken. En kwam de vervangingstheologie in zwang. “Door de eeuwen heen heeft de kerk deze theologie geleerd, waarin men ervan uitgaat dat de kerk in de plaats van Israël is gekomen. Het gevolg was dat de Joodse identiteit eveneens verdween uit de christelijke leer. In grote lijnen heeft dit geduurd totdat het zionisme zich ging ontwikkelen. En later kwam daar de holocaust bij, die uiteindelijk de aanzet gaf tot ‘1948’, het jaar waarin de staat Israël werd uitgeroepen en veel Joden zich daar gingen vestigen”.

In onze abonnee-editie van aanstaande vrijdag 27 augustus een uitgebreid interview met Westerbeke over zijn boek.

Het boek is uitgegeven door Boekscout en kan worden besteld bij www.boekscout.nl/shop of Bol.com. Verder is het verkrijgbaar bij boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk.
Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact op met de auteur via joodseapostelen@gmail.com.
Op het weblog van Jos Westerbeke is ook nog informatie over het boek te vinden: www.joodsgeluid.wordpress.com.