Projectleider van Rijkswaterstaat Pieter Beeldman geeft een toelichting op het hoe en waarom van de maatregelen (Foto: Kees van Rixoort).
Projectleider van Rijkswaterstaat Pieter Beeldman geeft een toelichting op het hoe en waarom van de maatregelen (Foto: Kees van Rixoort).

Langzaam op een smalle rijstrook: alleen zo kunnen we veilig over de brug blijven rijden

Algemeen

NUMANSDORP - Met een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur over één van de versmalde rijstroken: op maandagochtend kwart over acht – ruim drie uur nadat de snelheid remmende maatregelen ingingen op de Haringvlietbrug – viel het mee. Geen files, geen onveilige inhaalacties, geen grote overschrijdingen van de aangegeven snelheid. “Tot nu toe rijdt het redelijk door”, zegt Pieter Beeldman, projectleider van Rijkswaterstaat. “Maar het zal drukker worden als de vakantie voorbij is en we te maken krijgen met slechtere weersomstandigheden.”

Door Kees van Rixoort

De lagere maximumsnelheid op de Haringvlietbrug geldt voor twee jaar, tot medio 2023. Daarnaast zijn de rijstroken in beide richtingen versmald. “Behoorlijk smal”, aldus Beeldman. “Het is aangeraden om niet vrachtwagens te gaan inhalen. Houd je aan de geldende rijsnelheid en rijd je achter een vrachtwagen, blijf er dan achter.”

Trillingen verminderen

De maatregelen zijn nodig om trillingen, veroorzaakt door het verkeer, te verminderen en de brug de komende twee jaar veilig te kunnen blijven gebruiken. Tot 2023, wanneer Rijkswaterstaat de klep – het beweegbare gedeelte van de brug – vervangt.  “De platen van de klep zitten met klemmen vast”, licht projectleider Beeldman toe. “Die klemmen kunnen door trillingen loslaten, en daardoor ook de platen. Veiligheid boven alles, vandaar de maatregelen. We doen dit niet voor niets, het is écht nodig. Die brug is gebouwd in de jaren zestig en niet berekend op de intensiteit, de hoeveelheid en de zwaarte van het verkeer.” Klemmen en platen zijn nog niet van de brug gewaaid. Bouten, waarmee de klemmen zijn bevestigd, wél. Vandaar dat Rijkswaterstaat vaker inspecteert en zo nodig bouten vervangt.

Toch twee rijstroken

De klep sneller vervangen, wat de verkeershinder zou verkorten, is volgens Beeldman niet mogelijk. “We hebben die twee jaar nodig om de reparatie goed voor te bereiden. Dit is de enige oplossing als we het veilig willen doen, en die brengt hinder met zich mee voor het verkeer.” Aanvankelijk wilde Rijkswaterstraat, naast de snelheidsbeperking, één rijstrook per richting. Dit omdat er geen zekerheid was over het controleren van de snelheid. Toen die er wel kwam, na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie, was het toch mogelijk om twee versmalde rijstroken per richting te creëren.
Druk vanuit de regio speelde hierbij volgens Beeldman geen rol. “We hebben intensieve contacten gehad met onder andere de Veiligheidsregio, de wegbeheerders en het openbaar vervoer. Veel druk heb ik niet ervaren, wel veel samenwerking. Dat er verkeershinder komt is duidelijk, maar met elkaar werken we er keihard aan om de situatie veilig te maken en zorgen we er bijvoorbeeld voor dat de hulpdiensten goed over de brug kunnen.”

Vaartuigen

Voor vaartuigen gaat de Haringvlietbrug momenteel één keer per week open. Voorheen gebeurde dit enkele keren per dag. Ook dit is een maatregel die nodig is om de brug veilig te kunnen blijven gebruiken tot de reparatie in 2023. Volgens Pieter Beeldman is een verhoging van het aantal ‘brugdraaiingen’ mogelijk als inspecties uitwijzen dat dit verantwoord is. “Maar: veiligheid boven alles.”
Rijkswaterstraat adviseert weggebruikers om goed voorbereid op reis te gaan. “Check voor vertrek de actuele reisinformatie, reis zoveel mogelijk buiten de spitsen, werk waar mogelijk thuis of kies een alternatieve route. Als u toch over de Haringvlietbrug reist, houd u voor uw veiligheid en die van anderen dan aan de maximumsnelheid. Er wordt gehandhaafd.”

Twee rijstroken: minder reistijd

Uit een modelberekening van Rijkwaterstraat blijkt dat weggebruikers op de A29 vooral in de avondspits richting Bergen op Zoom rekening moeten houden met extra reistijd. Het gaat om ongeveer een halfuur boven op de reguliere files.

In de avondspits richting Rotterdam, in de ochtendspits en op de omrijdroute via de A16 lijkt de extra hinder beperkt. Rijkwaterstaat: “Hoewel het slechts gaat om een indicatie van de te verwachten extra reistijd, lijkt er minder hinder te ontstaan dan in de eerdere variant waarbij in beide richtingen één rijstrook beschikbaar was. In de praktijk moet nog blijken of dit eerste beeld ook klopt. Het verkeersmodel is en blijft een model en geeft slechts een indicatie van de te verwachten extra reistijd. De A29 is een drukke snelweg, waar nu al geregeld files staan, ook zonder maatregelen op de brug. Naar verwachting zullen de eerste weken na 23 augustus in beide spitsen files ontstaan. Het verkeer moet dan nog wennen aan de nieuwe situatie met smallere rijstroken en een lagere snelheid. Ook weersomstandigheden, ongevallen en bijvoorbeeld vakantieverkeer kunnen voor vertragingen zorgen.”