Instructie en uitleg voorafgaand aan het schieten. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Instructie en uitleg voorafgaand aan het schieten. Foto: Wim van Vossen Fotografie

Handboogschieten wordt populaire tak van sport op het eiland

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het succes van de Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen in Tokio heeft een aantal takken van sport extra in de belangstelling gezet. Zo behaalden Gabriela Schloesser en Steve Wijlen in het boogschietteam een finaleplaats en uiteindelijk een zilveren medaille. Handboogschieten wordt overigens op diverse locaties in ons land, in de regio en ook op tenminste twee locaties (Oude-Tonge en Herkingen) op ons eiland, in clubverband enthousiast beoefend. Onbekend? Wij namen zaterdagmorgen een kijkje bij HBC Flakkee in Oude-Tonge. Op het oefenveld aan de Oudelandsedijk, waar bij strenge vorst de ijsbaan floreert, worden nu 6 dagen per week de pijlen verschoten.

Door Jaap Ruizeveld

Hand Boog Club Flakkee telt rond 25 leden en aan het enthousiaste bestuur, inclusief trainer, zal het niet liggen dat het boogschieten een stevige plek gaat innemen in de vele sportactiviteiten op het eiland. Voorzitter Michiel Claassens, penningmeester Patrick Munster, secretaris Joris Bolle, wedstrijdsecretaris Remco Bakelaar en algemeen bestuurslid en trainer Rob Koelstra tonen zich, bij ons interview, echte ambassadeurs, die al naar expansie in de toekomst kijken. Dat is dan de stap, de opschaling, van club naar een officiële vereniging. Overigens nu al neemt HBC Flakkee - ook op uitnodiging - aan diverse wedstrijden deel. Waaronder gepland staat in november het Vossentoernooi in Baarn. Maar ook in België en dichterbij, in Veere, heeft de club uit Oude-Tonge haar vaardigheden getoond. Wie het op korte termijn op de Kop van het eiland, in Ouddorp, eens wil bekijken, kan terecht op de locatie kasteelberg Spreeuwenstein op Monumentendag, zaterdag 11 september.

Namaakdieren

Zoals uit bijgevoegd historisch overzicht blijkt, is boogschieten al heel oud. Ook als wedstrijdsport. Het kan op veel manieren (disciplines) en met veel verschillende bogen worden beoefend. Op het veld in Oude-Tonge wordt door de clubleden 3D geschoten. Dat is op namaakdieren van schuimrubber. Dit wordt uitgevoerd met Longbow of Recurve, zonder hulpmiddelen zoals vizier, verrekijker en stabilisatoren. In deze tak van sport wordt dit Barebow genoemd. De recurve-boog is de enige Olympische boog, maar wel met alles erop en eraan. In principe is het mogelijk zowel in Oude-Tonge als in Herkingen om ook op een blazoen (een tableau) te schieten, maar 3D-schieten is toch wel algemeen leidend. Met afstanden die afhankelijk van de vaardigheid in meters flink kunnen oplopen. 

Veiligheid

Voorzitter Claassens geeft op de vraag wat zo boeiend is bij het handboogschieten, direct een samenvattend antwoord in 5 trefwoorden: Lekker rustig zijn, je focussen op het doel, dan inspannen, loslaten en het beest raken. Het is een passie, een individuele sport (je gaat voor de punten) maar ook in teamverband. Vanuit een clubje vrienden is HBC Flakkee ontstaan en vanaf een eerste locatie in Achthuizen nu gesetteld in Oude-Tonge. Nee, het is niet de eerste boogschietclub op het eiland. Nieuwe-Tonge en Sommelsdijk gingen destijds voor. Nog wat wetenswaardigheden? Veiligheid staat bij de club hoog in het vaandel. Bescherming bij het schieten met een handschoen en polsondersteuning. Bogen en pijlen zijn voorhanden. Contributie is 65 euro per jaar. 

Voorzieningen

Er kan dus in Oude-Tonge 6 dagen geschoten worden. Dat is prettig voor hen die in staat zijn om zonder begeleiding deze tak van sport beoefenen. Op de woensdagavond en de zaterdagmorgen zijn er steeds bestuursleden present om informatie/instructie en uitleg te geven. Het clubhuis met toiletvoorziening nodigt overigens ook uit om een consumptie te gebruiken (koffie en thee zijn van het huis) en de overige prijzen zijn laag. Dit is mogelijk gemaakt door afspraken/overeenkomst tussen HBC Flakkee en het bestuur van de IJsclub. Niets voor niets en daarom sponseren de boogschutters deze geste van de ijsclub. Informatie over HBC Flakkee en over het boogschieten (3D of blazoen): e-mail info@hbcf.nl en/of tel. 06-40714937.

Herkingen

In Herkingen werd afgelopen zaterdag niet geoefend, maar ook daar is er wekelijks op de zaterdagmorgen een samenkomst van rond 10 jeugdige schutters. Hier zorgt Leo de Geus (tel. 06-27098045) voor de begeleiding. Er is een goed contact tussen de clubs in beide dorpen, waarbij Herkingen zich vooral richt op de jeugd. Er wordt ook hier 3D geschoten, maar ook kan het blazoen worden ingezet.

Stukje historie

De pijl en boog zijn in bijna alle culturen bekend. Al in het stenentijdperk werd de handboog gebruikt, zoals blijkt uit rotstekeningen in grotten zowel in Europa als in Afrika. De boog werd aanvankelijk gebruikt om mee te jagen. Het was effectiever dan knuppel of speer, en veiliger omdat je verder van je prooi kon blijven. De oudste gevonden handboog dateert uit 8.000 voor het begin van de jaartelling. Het is echter heel waarschijnlijk dat men al veel vroeger verschillende soorten bogen maakte: uit een stuk hout of uit meerdere lagen hout, van walvisbeen, bamboe of hoorn, lang, kort, met of zonder versterking in het midden. De oudste in Nederland gevonden boog dateert van 4900 voor Chr. Deze is genoemd naar de vindplaats Hardinxveld-Giessendam en was gemaakt van iep. Vooral bij Engelsen was de handboog, en dan vooral de lange “long bow”, bij het oorlog voeren van grote invloed. Boogschutters, gerekruteerd uit de rangen van vrije boeren, begonnen al vroeg met oefenen, vooral ook om de spieren van het bovenlichaam te trainen. Dat was nodig wilde je de krachtige boog kunnen spannen en de hoge frequentie van schieten kunnen volhouden die de long bow haar reputatie gaf.

De ingerichte baan voor 3D schieten op rubber namaakdieren. (Foto: Wim van Vossen Fotografie)